2
Thinkstock

Eindelijk ontdekt: waarom we wimpers hebben

Dat onze wimpers iets met de bescherming van onze ogen te maken hebben, lijkt nogal logisch. En toch waren wetenschappers het er jaren niet over eens hoe de haartjes dat precies deden. Na jarenlang onderzoek kwam het Georgie Institute of Technology nu echter met het correcte antwoord op de proppen:

Over onze wimpers deden al de gekste theorieën de ronde. Volgens sommigen doen de haartjes dienst als een soort van sensoren, vergelijkbaar met de snorharen van katten. Die zouden het oog dan waarschuwen als er létterlijk een vuiltje aan de lucht is. Anderen vergeleken de wimpers dan weer met een net dat stof en vuil uit de lucht plukt en in de haren vangt, zodat ze niet in je oog terecht komen. En nog anderen dachten dat wimpers enkel nuttig waren voor je expressie en communicatie met anderen.

Een team van biologen uit het instituut in Atlanta kon nu echter vaststellen dat geen van deze pistes waarheid bevat. De wimpers zijn er wel degelijk om het oog te beschermen, en doen dat door de lucht letterlijk om het oog heen te leiden, zodat eventuele vuiltjes niet in je oog vliegen. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je ogen niet uitdrogen.

De wetenschappers onderzochten de wimpers van 22 zoogdieren, van egels tot mensen, en stelden dezelfde functie vast bij alle soorten. De lengte van een wimper is altijd gelijk aan ongeveer een derde van de breedte van je oog, wat optimaal is voor het minimaliseren van de luchtstroom.

De oorzaak van droge ogen zou dus wel eens bij de lengte van of het gebrek aan wimpers kunnen liggen. Als die te kort of te schaars zijn, droogt je oog sneller uit en raakt er ook meer vuil in. De oplossing? Die is volgens de wetenschappers zo eenvoudig als het dragen van valse wimpers.

2
Thinkstock

Lees meer