Shutterstock

Feit of fabel: val je af van te roken?

Uit onderzoek blijkt dat de angst om te verdikken veel rokers tegenhoudt om te stoppen. Gemiddeld komt iemand die komaf maakt met de slechte gewoonte dan ook 3,5 tot 8 kilo bij in de eerste jaren. Hoe komt dat eigenlijk en kun je het tegengaan? Wij vroegen het aan tabakoloog Laura Jacobs.

“Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het roken van tabak ons metabolisme, het verbranden van calorieën, een beetje versnelt”, legt Jacobs uit. “Na het stoppen met roken normaliseert ons metabolisme opnieuw. Op je basale metabolisme (de minimale stofwisseling die je lichaam nodig heeft om te overleven, nvdr.) heb je weinig invloed. Ook wordt je gewicht vooral bepaald door de calorieën die je opneemt via voeding en diegene die je gaat verbranden of extra gaat verbruiken.”

“Puur het stoppen met roken zelf kan zorgen voor een gewichtstoename van 2 à 4 kilo. Als mensen meer aankomen is dat omdat ze meer zijn gaan snoepen, grotere porties zijn gaan eten … De leegte die rookstop met zich meebrengt wordt vaak vervangen door een nieuwe gewoonte zoals snoepen of het drinken van frisdrank. Op die manier komen mensen gemakkelijker meer dan 4 kilo bij.”

Advies

“Als je wil stoppen met roken geef als belangrijkste advies mee om zo weinig mogelijk ongezonde voeding in huis te halen en te zorgen voor gezonde tussendoortjes om te snacken, bijvoorbeeld gesneden groeten, appel en suikervrije kauwgom. Ook een beetje beweging inbouwen helpt. Door te sporten gaan we wat meer calorieën verbranden. Neem de trap op kantoor of maak een wandeling tijdens je pauze. Door te sporten, maak je ook gelukshormoon aan en krijg je een beter humeur.”

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Loesje Vranken

    Je gaat van zoveel dood!!! Laat iedereen genieten van zijn leven, met of zonder sigaretje, glaasje,vettig spek, zalige sex.Je kan van uw stoel vallen en dood zijn.

  • Christiane Verbeek

    Ik ben gestopt in augustus 2018 na 44 jaar roken.De eerste drie maanden bleef ik op gewicht en vanaf toen tot nu is er 5 kilo bij gekomen. Ik voel me niet beter zonder roken. Ik had nooit een rokershoest. De gewichtstoename zou een reden kunnen zijn om terug te beginnen met roken alhoewel ik er absoluut geen zin in heb.

Lees meer