THINKSTOCK

Gerecycleerd bloed beter dan gedoneerd bloed

Papier, metaal, plastic het wordt allemaal gerecycleerd. Zelfs bloed kan gerecycleerd worden en uit een studie blijkt nu dat gerecycleerd bloed beter werkt bij transfusies dan gedoneerd bloed van de bloedbanken.

Bloed recycleren werd populair in de jaren 1980 toen het risico van HIV in donorbloed erg hoog was. Maar nu wordt gedoneerd bloed zo veilig geacht dat gerecycleerd bloed niet meer voor de hand ligt. De techniek kan 50 tot 75 procent van het bloed recycleren van een patiënt. Het kan gebruikt worden gebruikt tijdens een hartoperatie, vaatchirurgie, gewrichtsprothesen, transplantaties, sommige keizersneden en zelfs trauma chirurgie volgens Steven Frank dat het onderzoek voerde op de Hopkins School of Medicine.

Gedoneerd bloed verliest kwaliteit
Tijdens de operatie probeert het medisch personeel om zo veel mogelijk bloed op te vangen en rode bloedcellen terug in het systeem te pompen, in plaats van gedoneerd bloed van een bloedbank. Uit de studie blijkt dat patiënten beter reageren op het gerecycleerde bloed dan op het gedoneerde bloed. Gedoneerd bloed blijft gemiddeld 42 dagen in een kamer staan waardoor de membranen van rode bloedcellen minder kunnen vervormen om zuurstof te geven aan weefsels. Het gedoneerde bloed verliest na een tijd hun kwaliteit.

Gerecycled bloed kost ongeveer 120 dollar voor de plastic buizen en andere apparatuur die nodig is om de eerste eenheid op te zetten, maar niets meer zodra de apparatuur is opgesteld in een operatiekamer. Terwijl gedoneerd bloed een hoge kost met zich meebrengt.

Lees meer