2
thinkstock

Hersenvliesontsteking: hoe kan je het herkennen?

Het trieste nieuws over de overlijdens van de vrouw en het kindje van acteur Stefaan Degand lokt veel reacties uit. Mensen uiten hun medeleven en enkelen vertellen over hun eigen ervaringen met hersenvliesontsteking of meningitis, de infectie die Julie en haar ongeboren baby fataal werd. Maar wat zijn de oorzaken en symptomen van meningitis en wat kan je eraan doen?

Oorzaken en symptomen

Meningitis is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Die ontsteking kan veroorzaakt worden door virussen of bacteriën. Een virale hersenvliesontsteking kan zeer onaangenaam zijn, maar gaat meestal over na een of twee weken zonder specifieke medische behandeling. Deze variant is niet dodelijk, in tegenstelling tot bacteriële meningitis. Na enkele uren of dagen kan de patiënt ernstig gehandicapt raken, in een coma belanden of zelfs sterven.

2 Een stijve nek is een symptoom van meningitis.
thinkstock Een stijve nek is een symptoom van meningitis.

Wat de symptomen betreft, zijn beide varianten niet van elkaar te onderscheiden. De meest voorkomende klachten zijn een stijve nek, stekende hoofdpijn, hoge koorts, spierpijn en rode vlekjes. Mensen voelen zich vaak grieperig. De symptomen kunnen ook afzonderlijk voorkomen.

Heb je een of meerdere van de volgende klachten, ga dan onmiddellijk naar de dokter:

- plotselinge hoge koorts
- hoofdpijn
- misselijkheid en/of braken
- lichtschuwheid, moeilijk verdragen van licht
- spierpijn
- sufheid, bewusteloosheid
- stijve nek, vooral pijnlijk bij het vooroverbuigen van het hoofd: de kin kan niet op de borst worden gebracht
- luierpijn bij baby's: een baby huilt als hij bij het verluieren wordt opgetild aan de beentjes
- puntvormige, onderhuidse vlekjes ter hoogte van armen, benen of romp die niet verdwijnen wanneer je erop drukt

Mensen voelen zich vaak grieperig.

Wat kan je doen?

Wees steeds alert, zeker bij kinderen. Neem alle klachten ernstig. Misschien denk je dat het maar een griepje is, maar toch ga je best eens langs bij de dokter. Stel het doktersbezoek niet uit: bij een bacteriële hersenvliesontsteking is elk uur van levensbelang. Hoe sneller de diagnose gesteld wordt, hoe meer kans de patiënt heeft om te herstellen.

In België krijgen kinderen vaccins toegediend die beschermen tegen de bacteriën en virussen die het vaakst hersenvliesontsteking veroorzaken, zoals meningokokken, pneumokokken, bof, polio en mazelen. Een volledige bescherming tegen meningitis is echter onmogelijk.

Lees meer