Shutterstock

Lang pendelen is nefast voor je ongeboren baby

Lang onderweg zijn naar het werk kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van ongeboren baby’s. Dat blijkt uit een studie die zonet verscheen in het tijdschrift ‘Economics & Human Biology’.

Het onderzoek dat uitgevoerd werd door de University of Wisconsin-Madison en Lehigh University toont aan dat zwangere vrouwen die 80 kilometer of meer moeten pendelen naar het werk een groter risico lopen op een laag geboortegewicht bij hun baby (minder dan 2.270 gram) en op foetale groeivertraging, een aandoening waarbij het kindje niet zo snel groeit als verwacht. Meestal komt die aandoening voor bij mama’s die lijden aan diabetes, hoge bloeddruk, ondervoed zijn of een infectie hebben. Per elke 10 mijl (omgerekend 16 kilometer) extra, zou de kans op vroeggeboorte en foetale groeivertraging nog meer stijgen.

Hoewel er geen duidelijke oorzaak aangetoond kon worden, bleek dat vrouwen die langer pendelen vaker hun doktersafspraken misten. Zo gaf 15% van de vrouwen die lang pendelden toe dat ze hun eerste controle uitstelden of er zelfs niet naartoe gingen. Sommigen stelden die hun eerste afspraak zelfs uit tot aan het derde trimester. Daarnaast zou de stress die veroorzaakt wordt door het lange woon-werkverkeer nefast zijn voor de ongeboren baby’s.

De onderzoekers hopen dat ze met hun studie beleidsmakers kunnen aanmoedigen om het prenataal verlof uit te breiden. “Mama’s in spe die lang moeten pendelen heb nog meer dan andere zwangere vrouwen nood aan vrije tijd en rust om het risico op vroeggeboorte en foetale groeivertraging zo laag mogelijk te houden”, aldus de onderzoekers.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Buyck

    Pendelaars zijn collega's die geen werk vinden in eigen streek. Vgl met de grensarbeiders... En helaas ook weer jammer dat de pendelaarster met de auto wordt getoond vs een pendelaarster op de bus, trein, tram...

  • DONALD BORREMANS

    Alsof iedereen zo maar in zijn directe omgeving kan gaan werken Bert ?

Lees meer