Vapen blijkt een stuk minder onschuldig dan eerst gedacht.
Belga Vapen blijkt een stuk minder onschuldig dan eerst gedacht.

Exclusief voor abonnees

Longartsen: “Stop met vapen, we kennen totaal de risico’s nog niet”

Longartsen waarschuwen in ons land al langer voor de e-sigaret. “De Europese Vereniging van Longartsen had al begin dit jaar een negatief advies gegeven en met nu ook een dodelijk slachtoffer in ons land, kunnen we onmogelijk groen licht geven. Nogmaals: wij raden de e-sigaret ten stelligste af”, zegt longspecialist Ingel Demedts van het AZ Delta in Roeselare. Dit gebeurt er met je longen bij vapen.

De e-sigaret werd in zijn begindagen beschouwd als een gezonder alternatief voor wie wilde kappen met het klassieke roken. “Eerlijk, dat was ook ons advies: de e-sigaret als hulpmiddel voor wie komaf wilde maken met zijn verslaving”, zegt Demedts. “Nu blijkt dat ook de e-sigaret gevaarlijk is, moeten we dat advies uiteraard herzien. Eigenlijk kennen we gezondheidsgevolgen nog onvoldoende. Het is een feit dat wanneer je een bepaalde stof inhaleert dat er kans is op een ontstekingsreactie op relatief korte termijn. De gevolgen op lange termijn kennen we nog helemaal niet. Wat is het risico op kanker? Geen idee. De elektronische sigaret bestaat nog niet zo heel lang, natuurlijk.”

Dat er wat loos is met de e-sigaret is al enige tijd duidelijk. In de Verenigde Staten stierven al 39 patiënten aan de gevolgen van vapen en de longproblemen van 2.000 anderen worden ook gelinkt aan de e-sigaret. Bij ons is er nu ook een dodelijk slachtoffer. Opvallend: een jonge, robuuste jongeman van amper achttien. “Dat is inderdaad een opvallende vaststelling, want ook in de Verenigde Staten zijn veel slachtoffers erg jong. Heeft het te maken met het feit dat in die leeftijdscategorie meer jongeren vapen? We weten het niet.”

Mogelijk is de cannabisolie verantwoordelijk voor een kettingreactie aan infecties in de longen. Zodra ze geïnfecteerd zijn, blijkt dat dan onomkeerbaar voor een aantal patiënten, met een fatale afloop

Ingel Demedts

Wat gebeurt er wanneer we vapen en hoe ongezond is dat? “De damp die we inhaleren, wordt voor een deel al gefilterd in de keelholte, maar een deel komt in de longen terecht, inclusief de verbrande en verhitte stoffen en een aantal chemicaliën zoals smaakstoffen”, zegt Demedts. “Maar het effect is niet altijd hetzelfde en afhankelijk van een aantal factoren: hoe vaak inhaleer je? Hoe diep inhaleer je en hoe krachtig? Er zijn bovendien heel veel verschillende devices op de markt waardoor het moeilijk in te schatten is wat er in de longen terechtkomt en hoe diep. Dat kun je onmogelijk zeggen voor één individu.”

Bekijk hier het fragment uit VTM Nieuws met arts Luc Jacquet van het UA Saint-Luc:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nog een opvallende vaststelling: 80 procent van de dodelijke slachtoffers in de VS bleken cannabis te hebben toegevoegd: vaak THC, de psychoactieve stof van cannabis, maar ook CBD, cannabisolie waar je niet van hallucineert. “Je bent bezig met het verhitten en verdampen van olie die je vervolgens inhaleert. Het spreekt voor zich dat dat heel ongezond is”, zegt Demedts. “Waarschijnlijk is het dan ook die substantie die een soort van kettingreactie aan infecties in de longen teweegbrengt. Zodra ze geïnfecteerd zijn, blijkt dat dan onomkeerbaar voor een aantal patiënten, met een fatale afloop. Het is daar dat het onderzoek zich momenteel op focust”

“De Europese Vereniging voor Longartsen heeft, nog voor er één dode was gevallen in de VS, het gebruik van de e-sigaret ten stelligste afgeraden. Dat advies kunnen we nu alleen maar herhalen, nog meer dan vroeger. Of het moet worden verboden? Dat is niet aan ons, daarvoor bestaan andere instanties.”

Lees ook binnen HLN+:

Wanneer is schade door roken onomkeerbaar?

Wat doen drugs met je lichaam? Toxicoloog: “Er zijn twee soorten waar ik écht voor waarschuw”

Wim Lybaert is verslaafd aan slaappillen: is die medicatie echt zo onschuldig als hij denkt?

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carla Van Geel

    Zoals met alle verslavingen kunnen die afgebouwd worden op termijn maar middelen die daarbij kunnen helpen als vervanging gebruiken en blijven gebruiken heeft niets meer te maken met afbouwen. De macht om nee te zeggen tegen de hersenen die, een door publiciteit opgedrongen verslaving, hun dosis eisen geeft al na de 3de of 4de dag een heerlijk gevoel.

  • jeroen Deschrijver

    Grappig hoe alle vapers hier hun smeerlapperij aan het verdedigen zijn. Je moet echt een oen zijn om te geloven dat het massaal inademen van rook, damp of hoe je het ook mag noemen, gezond of minstens niet schadelijk te zijn. Als je ziet wat een rookwolk uit die mensen komt, allemaal langs hun longen gepasseerd. Maar het zou gezonder zijn? of minder slecht? Er zijn er hier die vanaf ze vapen plots kilometers kunnen lopen. Een wondermiddel! Denk misschien eens logisch en onbevooroordeeld na.

Lees meer