Getty Images

Exclusief voor abonnees

Luchtvervuiling is even schadelijk als onbeschermd in de zon zitten: zo bescherm je je huid

“Tegen 2030 zal pollutiebescherming even belangrijk zijn als een zonnefilter.” Ooit een gedurfde uitspraak op een persconferentie, ondertussen profetische woorden. Er hangt onheil in de lucht, en onze huid is daar steeds vaker het slachtoffer van.

“Nou, dat valt best mee toch?” Het moet zijn dat mijn gezicht boekdelen spreekt, want de apothekeres geeft me een bemoedigend schouderklopje. Ik heb zonet de ‘skin check’ gedaan. Een staaltje hoge technologie dat binnenkort steeds vaker bij de apotheek te vinden zal zijn. Het is een geavanceerd huidanalyse-apparaat dat je precies vertelt hoe het met je huid gesteld is, inclusief beeldmateriaal. Na zonneschade (goed gesmeerd!), hydratatie (prima) en huidveroudering (met glans geslaagd) zijn we bij het onderdeel luchtvervuiling aanbeland en kijk ik beteuterd naar mijn eigen gezicht, dat voor het eerst in mijn leven onder de sproetjes lijkt te zitten. Jammer genoeg voor mij zijn dat een enorm aantal pollutiedeeltjes die zich op mijn huid genesteld hebben. “Normaal zijn er nog véél meer”, doet de vrouw een dappere tweede poging. Ik apprecieer de inspanning, maar helaas heb ik de hele dag van thuis uit gewerkt, en ben ik op een halfuurtje busreizen na dus helemaal niet buiten geweest. Voor het geval dat ik er nog aan twijfelde, levert mijn eigen bespikkelde snoet het onomstotelijke bewijs dat luchtvervuiling wel degelijk een ding is. Want pollutie mag met het blote oog misschien niet zichtbaar zijn, het is allesbehalve gebakken lucht.

Gasgevaar

Als het vroeger ging over luchtvervuiling, werd gefocust op de lucht die we inademen en de gevolgen voor onze gezondheid. Daarbij werd de huid weleens vergeten, terwijl die natuurlijk eveneens direct in contact komt met de lucht. Bij Clarins wisten ze dat al in 1991, toen ze als eerste cosmeticamerk een antipollutiecomplex lanceerden, dat ondertussen in al hun verzorgingsproducten én foundations verwerkt zit. Het heeft even geduurd, maar ondertussen probeert de rest van de beautywereld naarstig de schade in te halen. Plots duiken de antipollutiefilters overal op. Er is dan ook steeds meer overduidelijk bewijs dat de luchtkwaliteit wel degelijk een enorme invloed heeft op onze huid. Uit onderzoek in China, waar de luchtvervuiling tot de ergste ter wereld behoort, blijkt dat pollutie in 45 jaar even schadelijk is als pure uv-impact. Meer nog: uit sommige onderzoeken komt zelfs naar voren dat luchtvervuiling even erg is als onbeschermde blootstelling aan de zon, vertelt skincare-experte Paula Begoun. “Natuurlijk is er meer pollutie in grote steden, al wil dat niet zeggen dat je er op het platteland veilig voor bent. Waar je ook woont, luchtvervuiling is altijd een risico. Daarbij gaat het om de gassen en deeltjes die in de lucht terechtkomen door ons eigen toedoen: uitlaatgassen, sigarettenrook, gassen die vrijkomen bij bepaalde productieprocessen … Het merendeel van die gassen kan doorgaans niet door de huidbarrière, maar veroorzaakt een aaneenschakeling van schadelijke processen op het huidoppervlak. En dat zorgt ervoor dat andere fijnstofdeeltjes makkelijker kunnen binnendringen. Bovendien zijn er bepaalde pollutiedeeltjes, meestal nanopartikels genoemd, die wél klein genoeg zijn om de huid binnen te dringen en zo in onze poriën terechtkomen, waar ze heel wat schade kunnen veroorzaken.”

Wat moeten we ons daar dan precies bij voorstellen, bij die huidschade? In de eerste plaats gaat het om huidveroudering. In een studie van cosmeticagigant L’Oréal werd de huid van inwoners van het drukke Mexico City vergeleken met de huid van mensen uit het bosrijke Cuernavaca. Daaruit blijkt dat de stadsomgeving – die dus doorgaans meer vervuild is – een belangrijke oorzaak is van vroegtijdige huidveroudering. Vervuilde lucht veroorzaakt oxidatieprocessen in de huid waardoor vrije radicalen gevormd worden. Die lokken ontstekingsreacties uit, beschadigen het DNA van onze cellen en leiden tot collageenafbraak. Het gevolg? Rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekjes en een huid die minder soepel is. Daarnaast verstoort het de balans van ons microbioom, aldus Paula Begoun. Zowel het microbioom, een soort van onzichtbaar ecosysteem dat onze huid in topconditie moet houden, als de huidbarrière worden door fijnstofdeeltjes beschadigd en uit balans gebracht. Daardoor is onze huid minder goed in staat om zichzelf te beschermen, zijn we nóg gevoeliger voor pollutie en komen we in een gevaarlijke vicieuze cirkel terecht. Heb je last van acne? Dan kan het gebeuren dat de kleine luchtdeeltjes die in de poriën terechtkomen nog meer puistjes veroorzaken. En als kers op de taart is er nog een verband met een grauwe teint, een veranderde talgproductie en een toegenomen gevoeligheid van de huid. Kortom: niemand die nog durft te beweren dat er geen vuiltje aan de lucht is.

Bodyguards voor je gelaat

Waarom geen dubbele bescherming door een foundation te kiezen die behoedt voor pollutie? Deze toppers combineren een mooie teint met verzorgende bestanddelen die beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Tip: Wil je weten hoe het met de luchtvervuiling in jouw stad gesteld is? Ga dan eens kijken op www.curieuzeneuzen.be.

Remedies tegen vervuiling

1. Reinigen

De grootste vuil- en stofdeeltjes kan je verwijderen met een milde cleanser die je daarna afspoelt. Probeer al te agressieve reinigers te vermijden; die zullen de huidbarrière beschadigen waardoor de fijnstofdeeltjes net makkelijker kunnen binnendringen.

2. De juiste ingrediënten

Kies voor producten die niet alleen antioxidanten bevatten die vrije radicalen bestrijden, maar ook kalmerende en voedende ingrediënten. Die eerste verzachten ontstekingen, terwijl die tweede de huidbarrière versterken, waardoor de huid zichzelf beter kan beschermen.

3. Regelmatig exfoliëren en beschermen

Vergeet niet om af en toe de huid te exfoliëren met behulp van een AHA- en BHA-peeling. Die zorgen dat de kleine fijnstofdeeltjes die in je poriën zitten, uiteindelijk belanden waar ze thuishoren: in het afvoerputje. Een extra beschermingsboost geven doe je met gespecialiseerde ampullen of een huidmasker.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer