Model van het menselijk hart.
ANP Model van het menselijk hart.

Luchtvervuiling kan kans op hartinfarct vergroten

Jeugdige inwoners van het Poolse Krakau, een van de meest vervuilde Europese steden, zouden een hogere kans hebben op het krijgen van een hartinfarct. Vergeleken met inwoners van een schonere stad hebben ze hogere waarden in hun bloed van stofjes die een vroege aanwijzing voor hartproblemen aanduiden. Dat presenteerden Poolse onderzoekers zondag op een Europees cardiologiecongres.

Een groep geneeskundestudenten van de Jagiellonian University in Krakau wilde weten wat het effect is van langdurige blootstelling aan luchtvervuiling op het hart van jongvolwassenen. Daartoe vergeleken ze twee gelijke groepen jongeren (16-22 jaar) uit Krakau en het dubbel zo schone Lublin. 

De stofjes in het bloed die wijzen op een ontsteking in het lichaam waren significant hoger bij de inwoners van Krakau. Die waarden gelden als vroege voorspellers voor hart- en vaatziekten. Er werd gecorrigeerd voor andere risicofactoren zoals gewicht, leefstijl en hartproblemen in de familie. "De bevindingen suggereren dat deze jongvolwassenen meer risico lopen op een hartinfarct in de toekomst, omdat het ontstekingsproces bij hun al op een jongere leeftijd is begonnen", stelt onderzoeksbegeleider Krzysztof Bryniarski.

Lees meer