iStock

Exclusief voor abonnees

Mag ik sporten tijdens chemo? En betaalt mutualiteit rechtstreeks? Think Pink ontwikkelt mobiele gids voor borstkankerpatiënten

De gids die u door het doktersbezoek leidt. Dat is de Think Pink Guide, een gloednieuwe app die borstkankerpatiënten wijzer bij oncologen, kinesisten en borstverpleegkundigen naar buiten doet stappen. “Het moet ervoor zorgen dat je niets vergeet te vragen én dat je alle moeilijke dokterstermen begrijpt”, klinkt het.

Mag ik sporten tijdens mijn chemotherapie? Wat met de gevolgen van antihormoontherapie op mijn seksualiteitsbeleving? En schiet ik iets voor of betaalt de mutualiteit rechtstreeks? Het zijn vragen die tijdens een bezoek aan de dokter- wanneer het verdict borstkanker is gevallen- hoegenaamd niet als eerste te binnen schieten. En toch stellen ze zich soms, in de weken die volgen op de behandelingen. 

Om borstkankerpatiënten daar voortaan zo goed mogelijk bij te helpen, ontwikkelde de nationale borstkankercampagne Think Pink een app. Een mobiele gids doorheen de behandeling langs oncologen, dokters, chirurgen, kinesisten en borstverpleegkundigen. “Veel patiënten houden een schriftje bij, merken we”, zegt Joke Carlier van Think Pink. “Na een consultatie komt het immers altijd wel eens voor dat je dingen vergeet te vragen. Zaken die op dat moment niet in je opkomen of simpelweg problemen die zich later stellen. In de app kunnen mensen vragen koppelen aan een afspraak. Enerzijds is er ruimte om vragen toe te voegen, anderzijds hebben we ook- per fase in de behandeling- zelf een lijst opgesteld met vragen die belangrijk zijn en waar mensen dikwijls niet spontaan aan denken. Tijdens de consultatie kun je de vragen overlopen, afvinken en waar nodig een antwoord ingeven.”

Antwoorden op de vragen worden in de applicatie bewust niét gegeven. Omdat ze bij Think Pink willen dat de patiënt zelf het gesprek voert. “Dat willen we echt stimuleren, net omdat het zo belangrijk is. De arts kent jouw situatie het best en antwoorden zijn vaak ook heel persoonsgebonden en specifiek. Hoe meer gerichte info je als lotgenoot vraagt en krijgt over jouw situatie, hoe meer je een stem kunt hebben in je behandelingsproces. En daarvoor zijn ook zorgverleners vragende partij: shared decision making is belangrijk voor zowel zorgverlener als patiënt”, voegt Heidi Vansevenant, voorzitter van Think Pink en zelf lotgenoot, toe. 

Van angiogenese tot zoladex

De applicatie heeft trouwens niet alleen vragen gebundeld. Het is ook mogelijk om foto’s te nemen- het gebeurt dat behandelingen met een tekening of schema worden uitgelegd door de arts, bijvoorbeeld- én er is een medische termenlijst. Van adjuvante behandeling en angiogenese tot zoladex en ziekte van Paget: in een alfabetische lijst krijgen moeilijke medische woorden een beknopte uitleg. “Voor zorgverleners zijn die termen evident. In die mate dat ze er niet meer bij stil staan. Vaak is er ook geen eenvoudigere versie van ook, hé. Patiënten komen er na verloop van tijd wel in, maar dat betekent nog altijd niet dat een partner of familieleden helemaal mee zijn. Zo’n lijst is altijd nuttig.”

De ‘handleiding’ is er momenteel enkel voor borstkankerpatiënten, maar Think Pink erkent dat uiteraard elke patiënt hierbij gebaat is. “In principe kan zoiets voor elke ziekte uitgewerkt worden”, zegt Joke Carlier. “Als je de vragen specifiek op een ander ziektebeeld toelicht, is het idee absoluut bruikbaar.”

Voor lotgenoten die minder vertrouwd zijn met een smartphone heeft de Think Pink Guide-app trouwens ook een papieren gidsboekje als tegenhanger. De app zelf is te downloaden in de App Store en in Google Play.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Van Hauwermeiren

    Het is heel jammer om te zeggen , maar het enige wat je in Belgie mag doen is gaan werken . En geloof me ik weet echt waarover ik praat

  • Jan hertogs

    Heb 5 jaar lang chemo gehad in ‘75 en ik mocht niks van de dokters.... overal mijn botten aangeveegd want ik had toch maar 5% overlevingskans..... ben nu 57.

Lees meer