De Mexicanen nemen alvast hun voorzorgen.
UNKNOWN De Mexicanen nemen alvast hun voorzorgen.

Blijf thuis bij varkensgriep

Mensen die binnen vier dagen na terugkomst uit Mexico koorts ontwikkelen zonder dat daar een goede verklaring voor kan worden gegeven, moeten thuis blijven. Ze kunnen zich telefonisch melden bij hun huisarts.

Vrees voor pandemie
In Mexico heerst een nieuwe variant van de varkensgriep. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich hier ernstige zorgen over. Door de griep zouden al zestien mensen zijn overleden en meer dan negenhonderd anderen ziek zijn. Vermoed wordt dat in Noord-Amerika al meer dan zestig doden zijn gevallen door de griep. Het virus verspreidt zich van mens op mens. Gevreesd wordt voor een wereldwijde pandemie.

2 kinderen
De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt tot nog toe echter over 47 gevallen van ernstige longontsteking, waarvan in zeventien gevallen inmiddels vaststaat dat die overeenkomt met een in de Verenigde Staten eveneens vastgesteld varkensgriepvirus.

De VS rapporteerde dinsdag twee infecties bij kinderen. Verscherpte controles werden ingezet, waarna bleek dat zeven patiënten het virus bij zich droegen. Vanwege een mogelijke link met Mexico is besloten ook daar te zoeken naar het griepvirus onder mensen. De grotere aantallen zijn nog niet officieel bevestigd door de WHO. (novum/edp)

Lees meer