Getty Images

Midlifecrisis bestaat écht: op 47,2 jaar voelen we ons het ongelukkigst

Het is een leeftijd die gekenmerkt wordt door kale kopjes, scheidingen en massa’s motors die aangekocht worden: de midlifecrisis. En onderzoekers ontdekten zonet dat die ook écht bestaat en universeel is. Zo zouden we op 47,2 jaar het minst gelukkig zijn, al gaat het daarna wel opnieuw in stijgende lijn. 

Om het verband tussen geluk en leeftijd te achterhalen, bestudeerde professor economie David Blanchflower aan het Dartmouth College in de Verenigde Staten de gegevens van 132 landen. Daarbij analyseerde hij de jaarlijkse bevolkingsenquêtes in Groot-Brittannië van mensen onder de 70 jaar en dat tussen 2016 en 2018. Meer specifiek onderzocht hij het antwoord op de vraag: “Hoe tevreden ben je over het algemeen met je leven op dit moment?” 0 betekende helemaal niet tevreden en 10 helemaal tevreden.

Daaruit bleek dat veertigers allemaal een antwoord gaven tussen de 7,7 en 7,9, wat het laagste cijfer was onder alle leeftijdscategorieën. Op de leeftijd van 47,2 jaar zou ons geluksgevoel het laagst zijn. “Op die leeftijd veranderen er vele sociale relaties. Heel wat huwelijken stranden en de eerste leeftijdsgenoten worden ziek of sterven. Maar het is ook het punt waarop we onze ambities uit onze jeugd moeten loslaten. Dat leidt allemaal tot een lager geluksgevoel.”

Hij stelde ook vast dat er in elk land een ‘gelukscurve’ is die U-vormig verloopt gedurende ons leven. Na het dieptepunt van 47,2 jaar zouden we ons dus opnieuw gelukkiger voelen. En dat gevoel is universeel volgens Blanchflower. “We hebben vastgesteld dat de midlifecrisis overal in de wereld voorkomt en zelfs bij primaten, waartoe alle halfapen en apen gerekend worden, gezien wordt. Het lijkt dus op een soort natuurlijk proces, waardoor we vermoeden dat de midlifecrisis in de genen zit, al moet dat nog onderzocht worden.”

Maakte jij ook op 47-jarige leeftijd een midlifecrisis mee en wil je hierover aan ons vertellen? Stuur dan jouw verhaal + leeftijd + gegevens naar margo.verhasselt@dpgmedia.be. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carlos Simonis

    Midlifde crisis, winterdip, zomerdip, allemaal aangeprate nonsens die veel mensen o zo graag willen geloven om zich daarachter te kunnen verschuilen. Lekker de schuld aan " iets" en zelf daar niks aan doen. Ga lekker leven, en zorg eerst goed voor jezelf, ipv klagen aan dingen die je toch niet kan veranderen.

  • Ronny Severeyns

    Koop die motor op je 30e en je zal tegen je 45e zoveel stress van je af gereden hebben dat je niet vatbaar bent voor een midlifecrisis. Wie een motor heeft is enkel ongelukkig als hij/zij niet kan gaan rijden. Een midlifecrisis wordt terecht gekoppeld aan het gevoel van gemiste kansen. Doe wat je graag doet, neem die kansen, ik beloof je dat je geen midlifecrisis zult hebben.

Lees meer