2
thinkstock

Moeite met opstaan? Luister Coldplays Viva La Vida

Fris en fruitig je bed uit springen zodra de wekker klinkt is niet voor iedereen weggelegd. Volgens David M. Greenberg, muziekpsycholoog aan de University of Cambridge en de City University of New York, kan Viva La Vida van Coldplay je daar het best bij helpen. "Dit nummer geeft je positieve energie en heeft een sterke dynamiek."

Je kunt wakker worden met het gezoem of gerinkel van een traditionele wekker, maar beter is het om te kiezen voor muziek, zo beaamt Greenberg. Spotify vroeg de muziekpsycholoog om een afspeellijst samen te stellen met muziek waarmee je gegarandeerd uit bed komt. Op de tweede positie staat Downtown van Macklemore & Ryan Lewis, gevolgd door Lovely Day van Bill Withers. De top vier wordt afgesloten met Confident van Demi Lovato. Deze nummers bevatten volgens Greenberg belangrijke muzikale ingrediënten die je helpen om uit bed te komen. 

"Wakker worden is moeilijk", erkent de deskundige. "Het is een echte worsteling, soms zelfs een strijd om je bui van moe en geïrriteerd naar alert en gemotiveerd om te zetten. De wetenschap toont aan dat muziek ons op allerlei verschillende manieren beïnvloedt, waaronder emotioneel, fysiologisch, en in de hersenen. De juiste muziek - zoals 'Viva La Vida' van Coldplay, met zijn positieve energie en sterke dynamiek - kan je helpen om wakker te worden, je energie te geven en om de rest van de dag aan te kunnen." 

Ideale wekkermuziek
Maar waar moet het ideale wekkerliedje aan voldoen? De muziek moet ten eerste opbouwend zijn, aldus Greenberg. "Een liedje dat vanaf het begin te hard is, helpt je niet om uit bed te komen - het is te veel, te snel. Liedjes die zachter beginnen -al is het maar voor een paar seconden- en dan opbouwen, helpen je geleidelijker wakker te worden."

Het tweede kenmerk is dat het positiviteit moet opwekken. "Wanneer je eenmaal alert bent, moet je gemotiveerd worden voor de dag die je te wachten staat; positieve teksten kunnen je helpen om uit een chagrijnige bui te komen en je een feel-good stemming te geven."

Tot slot is een sterke beat van belang. "Het gaat niet alleen om de tekst, maar ook om de sonische elementen van de muziek. Liedjes die elke tweede en vierde beat van elke maat benadrukken - meestal door middel van de bass en drums - en die een BPM van ongeveer 100-130 hebben, helpen je om wakker te worden en de 'feel good mood' te versterken."  

Beluister hieronder de 'Wake up-lijst'

'Liedjes met een BPM van ongeveer 100-130, helpen je om wakker te worden en de 'feel good mood' te versterken'

David M. Greenberg, muziekpsycholoog
2 De man die ons het winteruur schonk, is toevallig de overgrootvader van Chris Martin van Coldplay.
Redferns via Getty Images De man die ons het winteruur schonk, is toevallig de overgrootvader van Chris Martin van Coldplay.

Lees meer