getty

Nieuwe pil vervangt injecties voor diabetici

Voor diabetespatiënten die hun insuline-injecties beu zijn, is er een oplossing in de maak: een pil met micronaalden die de insuline vrijgeven in de dunne darm.

Heel wat medicijnen kunnen niet ingenomen worden als pil, omdat het maag- en darmstelsel de eiwitten in de pil afbreekt voor ze hun werk kunnen doen. Maar onderzoekers en ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu een capsule ontwikkeld met een coating van polymeer, die bestand is tegen het agressieve en zure milieu van de maag. Eens de pil de dunne darm bereikt, komen oplosbare micronaalden vrij die zich aan de darmwand hechten en zo de medicatie in de bloedbaan brengen. Door het grote oppervlak van de dunne darm kunnen medicijnen gemakkelijk opgenomen worden. Experimenten in zowel dierlijk als menselijk weefsel hebben aangetoond dat het toedienen van insuline via micronaalden effectief is, geen weefsel beschadigt noch voor ernstige bijwerkingen zorgt. De capsule is enkel met insuline getest, maar de onderzoekers verwachten dat ook andere medicatie gelijkaardig toegediend zal kunnen worden.

Zo'n 40.000 Belgen die aan diabetes type 1 lijden, moeten dagelijks insuline nemen om hun bloedsuikerspiegel naar beneden te halen. Insuline wordt doorgaans niet voorgeschreven aan patiënten met diabetes type 2, die aan zwaarlijvigheid is gelinkt.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Emmely Vranckx

    Cindy, als type 1 diabeet weet ik wat het is om gekwetst te worden dus dat was al helemaal mijn bedoeling niet. Mijn excuses dus. Het ergert me gewoon zo mateloos dat type 1 en type 2 te pas en te onpas verward worden terwijl type 2 allerminst een autoimmuunziekte is, maar vaak (maar dus niet altijd) aan levensstijl te wijten is. Ik denk dat je mijn punt wel begreep. Het ging over het zogenaamd genezen aan diabetes door voeding aan te passen. Complete nonsens.

  • Cindy Moen

    Emmely, nu je het over nuance hebt... dan zou ik je die ook aanraden qua het generaliseren van type 2, volgens jou te wijten aan een foute levensstijl! Dit is niet altijd het geval namelijk waardoor je hiermee mensen (waarschijnlijk onbedoeld) mee kwetst. Er bestaat ook insuline resistentie bijvoorbeeld terwijl je alvleesklier wel insuline aanmaakt, is je lichaam hier resistent voor maar wat zich wel nestelt in je vet waardoor er overgewicht ontstaat zonder dat iemand dan ongezond leeft of eet!

Lees meer