Unsplash

Nieuwe studie bewijst: het ontbijt overslaan kan je risico op hartziekten verhogen

“Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar”, het is een eeuwenoud gezegde, en blijkbaar schuilt er ook een grond van waarheid in. Uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Journal of the American College of Cardiology’ blijkt immers dat het ontbijt overslaan je risico op hartziekten vergroot.

Voor het onderzoek werden de gegevens bekeken van 6550 Amerikaanse volwassenen tussen de leeftijd van 40 en 75 jaar. Tijdens de follow-upperiode van bijna 19 jaar, stierven 2.318 mensen, waarvan 619 als gevolg van hart- en vaatziekten.

De onderzoekers analyseerden hoe vaak de de proefpersonen ontbeten. Zo gaf 5,1% aan nooit ‘s morgens te eten, 10,9% ontbeet zelden, 25% op sommige dagen en 59% at ‘s morgens altijd een ontbijt. Als ze die gegevens vergeleken met het aantal sterftegevallen als gevolg van hart- en vaatziekten bleek dat de mensen die nooit ontbijten 89% meer kans hadden om te sterven aan een hartziekte dan degenen die elke dag ‘s morgens iets aten. Andere factoren zoals de sociaal-economische status, de body mass index en cardiovasculaire risicofactoren konden daarbij uitgesloten worden.

In het algemeen verhoogde het overslaan van het ontbijt het risico op obesitas, te hoge cholesterol, verhoogde bloeddruk, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten.

De studie had echter wel een aantal beperkingen. Zo werd niet bijgehouden welk ontbijt de proefpersonen nuttigden en of de ontbijtgewoontes veranderden door de jaren heen. Het is ook belangrijk om te weten dat de studie alleen een verband vond tussen het overslaan van het ontbijt en een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, niet dat je sowieso vroeger sterft als je je ontbijt overslaat. Meer onderzoek is nodig om het verband verder aan te tonen en om de reden waarom te achterhalen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer