Getty Images/Image Source

Onderzoek toont aan: meer ‘extreem vroege vogels’ dan gedacht

Eerder een vroege vogel of toch meer een nachtbraker? Wel, het aantal mensen met ASPS - het vervroegde slaapfasesyndroom - is groter dan verwacht en velen van hen zouden ook nog een genetisch kenmerk delen. 

Heel wat volwassenen zijn genetisch geprogrammeerd om voor de ochtenddauw te ontwaken en in slaap te vallen voor 20 uur ‘s avonds. Een nieuw onderzoek toont aan dat het om meer mensen gaat dan voordien gedacht werd. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Californië, San Fancisco. Het genetisch kenmerk zou voorkomen bij 1 op de 300 volwassenen, dat bericht het Amerikaans vakblad SLEEP. 

Wat houdt het juist in? 

Mensen met ASPS hebben een innerlijke klok die vroeger werkt dan die van anderen. Ze maken dan ook meer melatonine aan, het hormoon dat ons laat slapen, in de namiddag. Om het fenomeen te onderzoeken bestudeerde dokter Louis Ptacek samen met zijn collega’s van de universiteit van Utah en de universiteit van Wisconsin, 2.422 patiënten 9 jaar lang in een ziekenhuis voor slaapproblemen. 

Al bleek dat geen al te gemakkelijke klus te zijn aangezien mensen met ASPS niet vaak naar een slaapkliniek trekken: hun slaap verstoort hun leven vaak niet op dezelfde manier als bij mensen die chronisch slecht slapen. Aan de hand van slaaptests, speekseltests en hersenscans konden de onderzoekers toch 12 mensen uit de groep halen die ASPS hadden. Heel wat ASPS-patiënten zouden ook familieleden hebben met hetzelfde slaappatroon, onderzoek toonde ook al gemeenschappelijke genetische afwijkingen aan.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • piet devlieger

    Elke dag ben ik op om 5h00 (ik ga slapen om 23h00). Tegen dat de meesten opstaan heb ik al een berg werk verzet - en dat terwijl de omgeving superstil is. Zalig gewoon.

  • Hilde Peeters

    Ken ik ook heeft bij mij te maken met dagen vroeg te werken en later te werken die dagen ben ik ook vroeg wakker en inderdaad dan heb je een dip in de namiddag of tegen de avond biologische klok zeker

Lees meer