thinkstock

Opgepast! De eerste zonnestralen zijn schadelijker dan je denkt

Heerlijk toch, die eerste zonnestralen op je huid? Warm, gezellig, een instant zomergevoel. Geen seconde sta je erbij stil dat die voorzichtige eerste zomerzon ook wel een schadelijk zou kunnen zijn voor je huid.

Ben je ooit al eens verbrand geweest? Wel, dan loop jij meer risico op huidkanker, dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Cancer Society. Heb je daarnaast ook nog eens blauwe of groene ogen, blond of rood haar of veel moedervlekken, dan moet je helemaal oppassen. Onbeschermd op een terrasje gaan zitten, is dus geen goed idee.

Slechts 10 minuten in de zon?
Volgens de Britse National Institute for Health and Care Excellence zou je slechts 10 minuten buiten mogen komen in felle zon. En een gezond kleurtje? Dat bestaat niet. Volgens de richtlijnen is er "geen enkele veilige of gezonde manier om een kleurtje op te doen van de zon, aangezien bruinen altijd een beschadiging van de huid inhoudt," verklaart professor Eugene Healy. "Daarom adviseren we om geen al te lange periodes buiten door te brengen. Als je rood haar hebt of bleek bent raden we maximum tien tot vijftien minuten aan."

Ogen en immuunsysteem
Maar niet alleen huidkanker is een risico. De Wereld Gezondheidsorganisatie waarschuwt dat ook je ogen en immuunsysteem schadelijke effecten kunnen ondervinden van de zon. Steek dus zeker een zonnebril in je handtas (liefst eentje met 100 procent bescherming tegen UVA- en UVB-stralen) en draag beschermende kledij, zoals donkere kleuren en vermijd open breisels.

Bescherming?
Ja, ook niet bij het eerste waterige zonnetje, is het belangrijk om je goed te beschermen. Maar liefst 80 procent van de UV-stralen kunnen namelijk ook door wolken en mist dringen. Wie zorgeloos wil genieten van een namiddag vol terrasjes en smakelijke cocktails, haalt dus maar beter de zonnecrème boven. Insmeren doe je een halfuur voor je naar buiten gaat, en wees vooral niet te spaarzaam.

4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Lily Of Flanders

    Inderdaad Lewis ! Gesponsord door de fabrikanten van die chemische crèmes zeker ?

  • Lewis De Leeuw

    Dikke zever allemaal. Te weinig zon is te weinig vitamine D, slecht voor beendergestel, te weinig calcium in je lichaam enz... Liever vlug de zon in. En wat met Afrikanen die dagelijks in de zon zitten????