Getty Images

Populaire diëten onder de loep: hoe (on)gezond is het ketodieet?

De zomer, dat betekent voor velen onder ons snel nog wat kilootjes proberen te verliezen om er toch net dat tikkeltje beter uit te zien in die nieuwe bikini. Maar is dat wel zo gezond? Elke week nemen wij samen met voedingsdeskundige Sandra Bekkari een populair dieet onder de loep. Vandaag: het ketodieet.

Bij het ketodieet worden koolhydraten zoveel mogelijk geschrapt. Een beperkt aantal eiwitten, groenten en vooral gezonde vetten mag je dan weer wel eten. Daardoor gaat je lever ketonen produceren en spreek je je vetreserves aan in plaats van dat je koolhydraten en eiwitten gaat verbranden.

Waarom het volgens Sandra Bekkari geen goed idee is om het ketodieet te volgen:

* “Het ketodieet is een heel eenzijdig dieet. Mensen die het nauwgezet volgen, gaan zelfs bepaalde groente- en fruitsoorten niet meer eten omdat ze te veel koolhydraten bevatten. Zo wordt vaak amper 30 gram koolhydraten aangeraden bij het ketodieet. Om een voorbeeld te geven, dat zijn 2 appels per dag. Koolhydraten zijn niet slecht, we moeten gewoon de goede eruit kiezen en de juiste hoeveelheid ervan eten. Die in suiker en koekjes zijn niet aan te raden, maar in talloze andere producten zoals volkoren graanproducten, peulvruchten en fruit zitten wel gezonde koolhydraten met vitamines, mineralen en vezels die ons lichaam nodig heeft. Ik ben dus geen voorstander van het schrappen van alle koolhydraten.”

* “Het ketodieet heeft verschillende bijwerkingen. Vaak wordt gezegd dat je meer energie krijgt van het ketodieet. Dat kan na een tijdje inderdaad zo zijn, maar in het begin ben je doodmoe. Je lichaam is het niet gewoon om zijn brandstof elders te halen dan uit koolhydraten. Je lichaam moet leren om op vetverbranding over te schakelen, wat zorgt voor de gekende ketogriep die zich uit in een vermoeid en zwak gevoel.”

* “Een ander groot nadeel is de stinkende adem. Doordat je lichaam in ketose gaat, wordt er immers ook een acetongeur gevormd die niet zo aangenaam is voor je entourage.”

* “Je krijgt te weinig vezels binnen en de kans op voedingstekorten is reëel. Om die reden worden er ook meestal voedingssupplementen aangeraden.”

Wat we volgens Sandra Bekkari wél kunnen leren van het ketodieet:

* “Hoewel ik tegen het volledig schrappen van koolhydraten ben, is het wel goed om sterk bewerkte suikers te schrappen. De gemiddelde Belg eet 40 kilogram suiker per jaar. Door suiker even te schrappen word je je daar bewust van én ontwen je ook je drang naar zoet. Je smaakpapillen passen zich namelijk na een tijdje aan, waardoor je opnieuw leert proeven hoe zoet iets smaakt. Bovendien eten we in het algemeen te veel sterk bewerkte koolhydraten. Veel mensen zitten heel de dag aan hun bureau gekluisterd, komen thuis, eten een bord spaghetti en ploffen in de zetel. Maar die grote hoeveelheden koolhydraten heb je helemaal niet nodig, tenzij je een topsporter bent. Er mogen gerust wat aardappeltjes of pasta op je bord liggen, maar geen berg. Vaak eten we ‘s avonds een hoop aardappelen, een homp vlees en groenten als garnituur. Heb je een sedentaire levensstijl, dan is dat nefast voor je gezondheid. Kies ook bijvoorbeeld liever voor zilvervliesrijst dan voor witte, en voor volkorenpasta in plaats van gewone en probeer vooral een gulden middenweg te vinden.”

* “Je gaat meer bladgroenten en gezonde vetten op het menu zetten, al is de hoeveelheid vetten bij het ketodieet te hoog. Daarbij wordt vaak aangeraden om je energie voor 80% uit vetten te halen.”

* “Onder medische begeleiding zou het ketodieet voordelen kunnen bieden voor mensen die kampen met epilepsie of een hersentumor. Ga er echter nooit alleen mee aan de slag maar doe dat samen met een arts en of diëtist.”

* “Elk dieet werkt. Als je koolhydraten gaat schrappen, zal je snel gewicht verliezen. De vraag is alleen of het gezond is en of het een levensstijl kan worden.”

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    Het ketogeen dieet is zeer ongezond omdat het lichaam door gebrek aan toevoer van gezonde suikers(fruit,groenten) overgaat in produktie van ketonen.Dat zijn supersuikers die als een prittstift werken door slechte cholestorol en eiwitten aan elkaar te klitten en zich snel afzetten aan binnenzijde van aders (o.m Aorta) waardoor op vrij korte termijn het hart het eerste is dat het begeeft.

  • Bart De Groote

    Ik vind Keto het beste en ook makkelijkste dieet om te doen. Omdat hetgeen je nog mag eten lekker is (vet = smaak) en ook omdat je geen honger meer hebt. Zo is het goed vol te houden. En dat er geen variatie in zit is onzin. Het is juist super gevarieerd. Enkel bepaalde zaken zoals brood, aardappelen en rijst + suikers worden gemeden. En het werkt. Snel ook. Ik kan het iedereen aanraden.

Lees meer