Siamese tweeling na marathonoperatie van elkaar gescheiden

"Hoop en geloof gaan hand in hand, want zonder hoop is er geen geloof." Treffender kon de slogan op de T-shirts van de familie niet zijn, als u weet dat de Siamese tweeling Knatalyne Hope en Adeline Faith Mata heet. De zusjes werden na tien maanden van elkaar gescheiden, volgens de dokters zullen ze de uiterst delicate operatie overleven.

Een team van ruim twintig dokters en verpleegsters had 26 uur lang meer dan de handen vol om de baby's te scheiden. De twee deelden onder meer elkaars borstwand, longen,  middenrif, lever, ingewanden, dikke darm en bekken.

"Dit is voor het eerst dat een Siamese tweeling in die vorm gescheiden is kunnen worden", prijst dokter Darrell Cass het precisiewerk. "Ons team heeft deze operatie maanden voorbereid. Zo hebben we onder meer een 3D-model van hun organen laten creëren, zodat de handelingen perfect gesimuleerd konden worden."

AP

De dappere meisjes, die in april via een kezersnede ter wereld kwamen, wogen bij de geboorte elk 1,5 kilogram. In de aanloop naar deze cruciale operatie zijn ze al verschillende keren onder het mes gegaan.

"De toestand van de meisjes is stabiel maar toch ook nog kritiek", aldus nog Cass. Volgens de dokters moeten er nog operaties volgen en zullen ze zeker nog twee maanden op intensieve zorg moeten blijven.

"We zijn de dokters en iedereen die gezorgd heeft voor onze dochters ontzettend dankbaar", aldus mama Elysse Mata. "We weten hoeveel voorbereiding en tijd in deze operatie gekropen is.  Het Texas Children's Hospital heeft van onze droom realiteit gemaakt."

Lees meer