thinkstock

Sneller resultaat bij het sporten? Competitiebeesten hebben streepje voor

Het wordt kouder. Het regent. Het is donker. Excuses genoeg om die sportschoenen in te ruilen voor de afstandsbediening en de Neerwaarts Liggende Netflixpose. Gelukkig schiet de wetenschap ons te hulp voor een nieuwe dosis motivatie: maak er een wedstrijdje van.

Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania nadat ze gedurende twee maanden 800 studenten observeerden. Voor hun studie zetten ze een echt sportprogramma, genaamd 'PennShape' op poten, inclusief sociaal medium.

Competitie
De studenten werden verdeeld in vier groepen: van individuele deelname tot een steunteam, een controleteam én een team met hoge competitie. Zij kregen toegang tot een chat waar ze elkaar konden motiveren en wisten ook precies hoe goed de anderen scoorden.

Wat bleek? De studenten die in de competitieve groepen zaten, deden de meeste oefeningen en waren maar liefst 90 procent meer aanwezig.

Hogere verwachtingen
Onderzoeker Damon Centola verduidelijkt deze bevindingen: "Zodra sport een wedstrijd werd, kregen de groepen een andere band met elkaar. De competitieve insteek werd een motivatie om te sporten, omdat het hogere verwachtingen schept over je eigen sportresultaten."

Heb je nog motivatie nodig om je zetel te verlaten? Begin dan een sportgroep met vrienden, hou je resultaten bij in een app of gedeeld bestand en vergeet uiteraard niet om af en toe ook samen te ontspannen met een glaasje wijn en een goede serie!

Lees meer