Getty Images/Cultura RF

Spanje steekt voorbij Italië als gezondste land ter wereld, België zakt twee plaatsen

Heeft het te maken met de gazpacho, tapas of paella? Vast staat dat Spanje Italië voorbij gestoken is in de ranglijst van persbureau Bloomberg met de gezondste landen ter wereld.

In welk land is het leven het gezondst en leven de inwoners het langst? Bloomberg zoekt het uit aan de hand van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Verenigde Naties en de Wereldbank en houdt daarbij rekening met onder andere de levensverwachting, gezondheidsrisico’s zoals tabaksgebruik en obesitas, beschikbaarheid van schoon water en sanitair, en mentale gezondheid.

In 2017 stond Spanje in de ranglijst met 169 landen nog op de zesde plaats, nu staat het land helemaal bovenaan. Als hoofdreden verwijst Bloomberg naar de levensverwachting, waarin Spanje enkel Japan en Zwitserland moet laten voorbijgaan, en het eetpatroon.

In 2040 zal het Zuid-Europese land het stokje overnemen van Japan. De Spanjaarden zouden over twintig jaar gemiddeld 85,8 jaar oud worden, de Japanners 85,7 jaar. 

Bloomberg verwijst ook naar een onderzoek van de Medische Universiteit van Navarra, dat bewijst dat het Mediterrane eetpatroon zijn vruchten afwerpt. Dat dieet, dat vooral draait om groenten, fruit, noten, exta vierge olijfolie, vis en kip, is veel beter voor de cardiovasculaire gezondheid dat een vetter eetpatroon. 

België op 28ste plaats

Italië staat nu op de tweede plaats. Ook IJsland (91,44), Japan (91,38), Zwitserland (90,93)en Zweden (90,24) scoren uitstekend. Australië, Singapore, Noorwegen en Israël vervolledigen de top 10. België staat met een score van 80,46 op de 28ste plaats. De 26ste plaats wordt nu ingenomen door Griekenland.

Opvallend is ook het land op de 30ste plaats: Cuba. Daarmee doet het communistische land het vijf plaatsen beter dan de Verenigde Staten. Een van de redenen daarvoor is volgens Bloomberg de nadruk op preventieve zorg op medisch vlak, wat een positieve invloed heeft op de diagnose en de behandeling van ziekten.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven Avonts

    Allee, belgie zakt 2 plaatsen!? En dat met al die gezonde lez zones? Wie had da gedacht?

  • patrick vanherberghen

    Het zou misschien ook interessant kunnen zijn om naast deze statistiek er een andere te leggen op basis van de nationale uitgaven op het vlak van gezondheidszorg.Ik heb zo'n vermoeden dat België daar heel hoog zal scoren. Maar als je dan het pover resultaat bekijkt....

Lees meer