-
Shutterstock -

Tandpasta met actieve kool blijkt toch niet zo goed voor je gebit

Tandpasta’s met actieve kool zijn tegenwoordig overal, maar uit onderzoek van het British Dental Journal blijkt dat ze helemaal niet zo goed zijn voor je tanden als je denkt.

Geactiveerde houtskool is tegenwoordig overal, zelfs in tandpasta. Het zou een goed alternatief zijn voor de peroxide die wordt gebruikt bij het bleken van je tanden. Hierbij zou de actieve kool vlekken absorberen en verwijderen, veroorzaakt door voedsel als rode wijn, koffie en thee. Het zwarte poeder werkt als een soort magneet die giftige stoffen aantrekt, en wordt daarom ook gebruikt in waterfiltersystemen en bij de behandeling van bijvoorbeeld een overdosis drugs. Helemaal niks mis mee om het dan ook op je tanden te gebruiken, niet?

Misschien moeten we daar even een stapje terug nemen. Uit nieuw onderzoek van het British Dental Journal blijkt dat het zwarte goedje mogelijk schadelijke effecten heeft op je gebit. De studie nam vijftig verschillende houtskooltandpasta’s onder de loep, en kwam tot de conclusie dat die vaak tandbederf veroorzaken en je gebit bovendien niet echt witter maken.

Ook tandartsen blijken niet echt overtuigd van de voordelen van geactiveerde houtskool als het op tandverzorging aankomt. “Als je absoluut een tandpasta met actieve kool wil gebruiken, dan moet je ervoor zorgen dat het poeder extra fijn is”, zegt tandarts Nicole Khalife. “Doe je dat niet, dan loop je het risico om je tandglazuur te beschadigen. Gebruik daarom een tandpasta met actieve kool ook maar één keer per maand. Het goedje is immers behoorlijk agressief. Als geactiveerde houtskool te vaak of verkeerd gebruikt wordt, kan het ervoor zorgen dat het tandglazuur gaat eroderen. En eens het glazuur op je tanden weg is, komt het niet meer terug.”

Goed om weten is ook dat het gebruik van schurende producten als houtskool misschien wel goed werkt om oppervlakkige vlekken weg te schrobben, maar dat de gevolgen op lange termijn er heel wat minder rooskleurig uitzien. Omdat je je glazuur beschadigt zal de dentine die er vlak onder ligt zichtbaarder zijn, en die ziet er donkerder uit. In plaats van je tanden dus witter te maken, maak je ze op termijn juist donkerder. Daarnaast kan beschadigd tandglazuur er ook voor zorgen dat je tanden gevoeliger worden én dat je sneller last krijgt van gaatjes.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer