Tiener leeft op een dieet van enkel frieten en kaas

De 17-jarige Jennifer Radigan eet al vijf jaar lang alleen nog frieten en kaas. Ze heeft een fobie voor ander voedsel. Meer nog, de gedachte aan vlees en groenten alleen al doet haar kokhalzen, zegt ze. Volgens dokters is er mogelijk sprake van een 'selectieve eetstoornis'.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Jennifer Radigan, een Britse tiener uit Schotland, heeft een vreemde fobie: een fobie voor voedsel. Ze eet alleen nog frieten en kaas. Jennifer is al sinds kind een moeilijke eter. De tiener is mager en valt geregeld flauw. "Vroeger at ik nog kip, maar nu word ik ziek van de geur alleen al. Het lijkt wel dat hoe ouder ik word, hoe minder eten ik kan verdragen. Frietjes en kaas lukken nog, maar het moeten wel McCain frietjes zijn", zegt ze.

Volgens de dokters leidt Jennifer aan een selectieve eetstoornis. Het gaat om een ziekte waarbij mensen angstig of misselijk worden als ze bepaald eten voorgeschoteld krijgen. De ziekte zorgt daarmee voor een groter risico op extreem gewichtsverlies en ondervoeding. "Hoeveel ik ook wil eten, ik kan het niet." Haar moeder vindt de eetgewoonten van haar dochter beangstigend. "Ze eet soms een hele dag niets", zegt ze.

In september gaat Jennifer naar de universiteit. "Ik heb schrik. Eten in de buurt van andere mensen zal eng worden. Ik denk dat ik mijn situatie zal moeten uitleggen", zegt Jennifer. "Ik heb ook schrik dat ik steeds minder zal kunnen eten. En wat als ik flauwval zonder iemand in de buurt? Hopelijk zal ik met de juiste diagnose een goede therapie kunnen starten."

Lees meer