THINKSTOCK

Twee derde van de kankers is het gevolg van 'biologische pech'

In twee derde van de gevallen van kanker speelt vooral brute pech mee, zo stellen Amerikaanse wetenschappers. In veel gevallen ontstaat kanker door willekeurige mutaties en niet door erfelijke factoren of riskant gedrag. De wetenschappers roepen daarom op om meer in te zetten op het vroegtijdig opsporen van kanker.

Willekeurige DNA-mutaties tijdens een normale celdeling zijn de grootste boosdoeners van heel wat vormen van kanker. Dat stellen wetenschappers van de Johns Hopkins University School of Medicine in de Amerikaanse stad Baltimore in een studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Science.

De wetenschappers onderzochten 31 verschillende kankertypes en ontdekten dat 22 daarvan, waaronder leukemie, pancreas-, beender-, hersen-, teelbal- en eierstokkanker, verklaard konden worden door deze willekeurige mutaties  en dus het gevolg zijn van biologische pech.

De overige 9 types, zoals huidkanker en longkanker, werden dan weer veelal beïnvloed door erfelijke en omgevingsfactoren, zoals riskant gedrag als roken.

Volgens de wetenschappers spelen willekeurige mutaties in 65 procent van de gevallen een cruciale rol.

"Verliezen in een loterij"

"Wanneer bij iemand kanker wordt vastgesteld, willen mensen meteen weten waarom", zegt oncoloog dr. Bert Vogelstein van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, die de studie uitvoerde samen met biomathematicus Cristian Tomasetti. "Ze zoeken naar een reden, maar in veel gevallen heeft de echte reden niks te maken met slecht gedrag of blootstelling aan slechte omgevingsfactoren. Het is een kwestie van pech, van verliezen in een loterij."

Volgens Tomasetti kan een aangepaste levensstijl, zoals niet roken, bepaalde kankers helpen voorkomen, maar heeft dat niet dezelfde invloed op andere types. Daarom is het volgens hem belangrijk om meer te focussen op research en meer middelen te pompen in het opsporen van kankers in een vroeg, behandelbaar stadium.

In de studie waren borst- en prostaatkanker niet opgenomen.

Lees meer