thinkstock

Vandaag is het Dag van de Tuut, maar wat is dat juist?

Ook al eens last gehad van een plotse "tuut" in je oor? Uit recent onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat maar liefst 70% van de jongeren te kampen heeft met tijdelijke tinnitus na een nachtje uit. Daarom roept De Tuut van Tegenwoordig 19 april uit tot de Dag van de Tuut, een jaarlijkse bewustmakingsdag rond tinnitus. Onder meer een geluidsvriendelijk concert van Kraantje Pappie en Sean Dhondt staan op het programma.

Het is niet goed gesteld met de oren van de Vlaamse jeugd. Uit recent onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat maar liefst 70% van de jongeren te kampen heeft met tijdelijke tinnitus na een nachtje uit, een vervelende pieptoon in het oor. Bij meer dan 1 op 20 is die pieptoon zelfs permanent.

Oorvriendelijk evenement

De Tuut van Tegenwoordig ondersteunt sinds anderhalf jaar jongeren met tinnitus, en wil ook meer mensen bewust maken van de aandoening. Daarom roepen ze vandaag in het leven als de Dag van de Tuut, en organiseren ze het eerste oorvriendelijke evenement van Vlaanderen in Het Depot in Leuven. De decibellimiet wordt er niet overschreden en de feestgangers kunnen de hele avond in een stillere ruimte terecht om hun oren rust te gunnen. Bezoekers zullen aangemoedigd worden om hun oren te beschermen, door het uitdelen van gratis oordopjes en de verkoop van filteroordoppen.

Sean Dhondt en Kraantje Pappie

De affiche van de avond wordt gevuld met enkele artiesten die zelf oorsuizen hebben, waaronder DJ Mark With a K en Manoeuvres, de band van ambassadeur Sean Dhondt. "Ik heb al sinds mijn veertiende last van tinnitus", aldus Dhondt. "Sindsdien ben ik heel bewust mijn gehoor beginnen te beschermen. Gehoorschade kan uiteindelijk immers erg makkelijk voorkomen worden." De affiche wordt verder afgewerkt met enkele DJ's en kleinere bands. De headliner van de avond is de Nederlandse rapformatie Kraantje Pappie, die momenteel een hit te pakken heeft met 'Pompen'.

Tips op je oren zo goed mogelijk te beschermen kan je hier lezen. 

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels