6 Een ‘verschot’ is zeer pijnlijk en overvalt je op de meest onverwachte momenten.
RV Een ‘verschot’ is zeer pijnlijk en overvalt je op de meest onverwachte momenten.

Exclusief voor abonnees

Voorkom stekende rugpijn met de tips van Lieven Maesschalck

Een koffer van de bagageband tillen of een foute beweging bij het tuinieren zijn genoeg om het ‘spit’ of ‘een verschot’ te krijgen. Acht op de tien mensen krijgen minstens één keer in hun leven last van een lumbago, zoals de medische benaming luidt. Die stekende pijn in de lage rug overvalt je op de meest onverwachte momenten. Sportkinesist Lieven Maesschalck legt uit wat je er aan kunt doen. 

Het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg schat dat in ons land de voorbije tien jaar 25 procent van de patiënten tussen 18 en 75 jaar een huisarts bezocht vanwege een lumbago. 12 procent stopte daarvoor zelfs tijdelijk met werken.

“Een lumbago of het verschot is een zeer acute vorm van rugpijn, die echter niet te vergelijken is met een hernia”, legt Lieven uit. “Bij een lumbago zijn de gewrichtjes verschoven die ervoor zorgen dat de ruggenwervels op elkaar steunen. Dat veroorzaakt een verhoogde spierspanning en overbelasting van de spieren, waardoor je pijn voelt onder aan de rug. Die straalt ook uit naar billen, dijen en benen.”

Geen hernia

“Een lumbago is dus louter musculair, terwijl een hernia een uitpuiling is van de tussenwervelschijf in de rug. Die uitpuiling drukt op de zenuwbaan. Een hernia wordt behandeld met medicatie, injecties of een operatie. Maar dat is niet nodig bij een acute lumbago, want die verdwijnt in de meeste gevallen spontaan na een paar dagen tot weken. Pijnstillers, wat rust nemen als de pijn te hevig is en zoveel mogelijk je normaal bewegingspatroon aanhouden... Dat volstaat meestal om het probleem op te lossen.”

Duurt de spierpijn langer dan acht weken, dan spreken we van chronische lumbago en moet je je wél laten behandelen

Lieven Maesschalck

“Duurt de spierpijn echter langer dan acht weken, dan spreken we van een chronische lumbago en moet je je wél laten behandelen”, legt Lieven uit. “Bij een acute lumbago moet je ook opletten dat je niet hervalt en dat je het niet telkens krijgt als je iets moet optillen. Mogelijke oorzaken van een lumbago zijn een bruuske beweging of verkeerde lichaamshouding, maar in de meeste gevallen zijn zwakke rug- en buikspieren de boosdoeners. Daarom moet je die spieren preventief zoveel mogelijk trainen. De belangrijkste raad die ik kan geven om een lumbago te voorkomen, is dan ook: verstevig je lichaam. Ga naar de sportschool of een therapeut.”

5 oefeningen om rugpijn te vermijden

Dynamische flexibiliteit anterieure keten: Vertrek vanuit een lungepositie. Zet je handen achter je hoofd en houd je romp goed recht. Zak nu loodrecht naar beneden en maak een draaibeweging over het voorste been. Daarna kom je weer rechtop. Zorg ervoor dat je voorste knie niet naar binnen beweegt tijdens de oefening. Herhaal 4 x 12 keer.

(lees verder onder de foto)

6
Carline Vandercruyssen

Dynamische flexibiliteit posterieure keten: Vertrek vanuit een plankhouding waarbij je steunt op je handen en voeten. Nu kom je met je handen dichter bij je voeten en til je je zitvlak op. De benen blijven gestrekt. Tik nu met je hand het tegenovergestelde onderbeen. Herhaal 4 x 12 keer.

(lees verder onder de foto)

6
Carline Vandercruyssen

Dynamische flexibiliteit adductoren: Je vertrekt vanuit een sumo-squatpositie. Leg je handen gekruist op je schouders. Je voeten zijn een beetje naar buiten gedraaid. Hou je romp goed recht. Je gaat vanuit een lichte squatpositie een nog diepere squat doen en je komt weer recht. Duw tijdens de beweging je knieën goed naar buiten. Herhaal 4 x 12 keer.

(lees verder onder de foto)

6
Carline Vandercruyssen

Zijwaartse beweging: Je vertrekt vanuit een sumo-squatpositie. Je voeten staan een beetje naar buiten gedraaid. Duw je knieën goed naar buiten en hou je handen achter het hoofd. Hou je romp goed recht en maak een kantelbeweging naar links en naar rechts. Het is belangrijk dat je goed recht blijft en dus niet naar voren of achteren beweegt. Herhaal 4 x 12 keer.

(lees verder onder de foto)

6 Zijwaartse beweging.
Carline Vandercruyssen Zijwaartse beweging.

Bol-hol: Vertrek vanuit een sumo-squatpositie, handen achter het hoofd. Vorm nu een klein bolletje met de ellebogen dicht. Kom dan gecontroleerd terug naar boven tot een licht holle rug. Herhaal 4 x 12 keer.

(lees verder onder de foto)

6 Van een bolle naar een holle rug.
Carline Vandercruyssen Van een bolle naar een holle rug.

Gezond eten, zorgen voor genoeg beweging en fit blijven: het is geen gemakkelijke opgave. Speciaal voor jou bundelen wij hier alle adviezen van experts rond voeding, beweging en sport.

Krijg je dat buikje maar niet weg? Lieven Maesschalck en zijn team geven advies over probleemzones

Waarom de een snel bijkomt en de ander niet: expert UZ Gent beantwoordt vragen over ons metabolisme

Kat Kerkhofs deelt haalbare fitnessplannen voor een strak lijf

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer