Waarom een dieet niet bij iedereen even goed werkt

Hoe komt het dat een vriendin van jou kilo's kwijstpeelt met een bepaald dieet, terwijl jij net lijkt bij te komen? Je beeldt het je niet in, en wetenschappers hebben er een verklaring voor. Er zijn zoveel soorten obesitas, dat één voedingspatroon nooit voor iedereen kan werken. "Het heeft evenveel zin om één eetpatroon op te leggen aan mensen met obesitas, dan om mensen te adviseren uit de zon te blijven om longkanker te voorkomen," klinkt het.

Twee volwassen personen die exact evenveel overgewicht hebben, even oud zijn, van hetzelfde ras en geslacht zijn en uit dezelfde socio-economische klasse komen, zullen toch niet gebaat zijn bij hetzelfde dieet. Dat legt Dr. Frank Sacks uit aan New York Times, een voedingsdeskundige van Harvard. Net zoals bij kanker zijn er verschillende vormen van obesitas. Er bestaat dus niet één magisch dieet dat voor iedereen zou werken.

Uit de zon blijven tegen longkanker
"Het heeft evenveel zin om te beweren dat er één manier is die alle types van obesitas oplost - zoals geen frisdrank en junkfood consumeren, ontbijten, meer slapen en snelle koolhydraten mijden - dan wanneer je zou zeggen dat longkanker kan voorkomen worden door uit de zon te blijven. Een strategie die zich op huidkanker richt," legt Dr. Lee Kaplan uit, directeur van het obesitas-, metabolisme- en voedingsinstituut uit Massachusetts.

Er geen "one size fits all"-oplossing voor iedereen met overgewicht

59 types obesitas

Dat obesitas even complex is als andere ziekten en aandoeningen, blijkt uit de studies van onder meer Dr. Kaplan. Hij doet onderzoek naar de verschillende types obesitas en welke rol genen hierbij kunnen spelen. Tot hiertoe telt hij 59 types obesitas. Naast levensstijl hebben ook genen, bepaalde medicatie of andere aandoeningen een invloed op het krijgen van overgewicht. Elk type vraagt dan ook om een specifieke aanpak, en er is geen one size fits all-oplossing voor iedereen met overgewicht. Dat maakt dat het een complex probleem blijft.

Ook genen, medicatie of een andere aandoening kunnen oorzaken zijn van overgewicht

Dr Lee Kaplan

Een dieet op maat

Voor mensen met obesitas blijft natuurlijk de vraag welk dieet voor hen dan wél werkt. Niet alleen om gewicht te verliezen, maar om daarna ook een gezond cijfer op de weegschaal te behouden. Dr. Kaplan raadt aan om eerst te onderzoeken of er een aanwijsbare oorzaak is voor overgewicht. Is die er niet, dan zit er niet veel anders op dan verschillende methodes uit te proberen. "Ik probeer soms 40 verschillende dingen één voor één bij een patiënt." "Vaak is het een trial and error-proces," beaamt ook Dr. Caroline Apovian, directeur van de voeding- en dieetafdeling van Boston Medical Center. Het juiste eetpatroon vinden is dus de sleutel tot een gezond gewicht, en dat is voor iedereen iets anders.


Lees meer