thinkstock

Waarom je toch maar moet opletten met fitnessapps

Vastberaden nog wat kilo's eraf te zweten tegen de zomer? Voor je enthousiast een rist fitnessapps op je smartphone installeert, kan een beetje kritische zin tegenover die apps in kwestie geen kwaad. Een opvallend lage 0,5% van de apps die gezond eten en beweging stimuleren, is wetenschappelijk onderbouwd. Dat ontdekte grootschalig Belgisch en Brits onderzoek.

Wie op zoek is naar een app om gezonder te eten en meer te bewegen, kan uit een uitgebreid aanbod kiezen. Al is de kans groot dat de hulp die je smartphonegewijs krijgt niet erg professioneel is: uit een studie bij meer dan 3.000 apps uit vijf verschillende app stores in tien landen, blijkt dat slechts een verrassende 17 van de onderzochte apps gebaseerd zijn op professionele expertise. Dat komt neer op 0,5% van de onderzochte apps. Het moet dus al lukken dat jouw favoriet daar tussen zit.

Gevaarlijke adviezen

Een team van de KU Leuven en de University of Glasgow nam meer dan 3.000 apps onder de loep die focussen op lichaamsgewicht, beweging en calorie-inname, waarbij onder meer 'fitbit', 'my fitness pal' en 'Noom weight loss coach' de populairste zijn. Hoofdonderzoeker Charoula Nikolaou (KU Leuven) maakt zich zorgen over de inhoudelijke kwaliteit van veel van die apps. "Zo zijn er die extreme diëten promoten zoals het "smoothie dieet", of eetpatronen met veel eiwitten en weinig koolhydraten, die niet voor iedereen aan te raden zijn. Dit soort apps kunnen gedownload worden door een kind, een tiener of een kwetsbare volwassene, waarbij het verkeerde advies nog meer schade aanricht."

Deze apps kunnen gedownload worden door een kind, een tiener of een kwetsbare volwassene, waarbij het verkeerde advies nog meer schade aanricht.

hoofdonderzoeker Charoula Nikolaou

Tips voor apps

Hoe bedroevend laag het aantal wetenschappelijk onderbouwde apps ook is, dat mag geen excuus zijn om in je luie zetel te blijven zitten. Zo geeft Nikolaou ook een aantal voorbeelden mee die wél door professionele gezondheidsexperts werden samengesteld, zoals de Noom weight loss app, Sugar Smart en Smart Recipes (iOS en Android). Ook eaTracker en eaTipster werden door mensen met kennis van zaken samengesteld. Een wettelijke regulering rond gezondheidsapps zien de onderzoekers nog niet meteen ontstaan. Wel zijn ze voorstander van een systeem waarbij dokters via een erkend platform (zoals iPrescribeApps) gezondheidsapps kunnen voorschrijven, die mits de juiste gezondheidsinformatie wel veel potentieel kunnen hebben.

Lees meer