Unsplash

Waarom we moeten knuffelen tegen stress

Tips tegen stress worden ons naar het hoofd gesmeten: sport! Mediteer! Zoek een hobby! Deze technieken mogen dan wel effectief zijn en stress ook grondig aanpakken, de tijd vinden om het allemaal te doen kan moeilijk zijn. Wat als er een eenvoudigere manier zou zijn om stress aan te pakken, door pakweg iemand eens goed vast te pakken? 

Zussen Emily Nagoski en Amelia Nagoski schreven er een boek over: ‘The Secret to Unlocking the Stress Cycle’. Daarin verklappen ze hun favoriete manieren om stress te verminderen in minder dan een halve minuut. “Affectie is erg krachtig. Een van onze aanraders is absoluut de 20 seconden knuffel”, vertelt Emily. “Als iemand je gedurende die tijd vasthoudt, geeft dat het teken aan je lichaam dat je iemand hebt in je leven van wie je genoeg houdt om die zo dicht bij jou te houden. De chemie in je lijf gaat veranderen, waardoor de stresscyclus doorbreekt.” 

De wetenschap toont aan dat knuffelen mentale en fysieke voordelen heeft. Zo toonde een studie aan dat een knuffel kan helpen tegen een slecht humeur. Een andere bracht dan weer aan het licht dat mensen die veel geknuffeld werden, minder tekens van ziekte vertoonden. Zo waren ze minder vatbaar voor verkoudheden etc. 

Maar naast knuffelen is sociale verbondenheid een belangrijke pilaar van gezondheid. “Het is een basisbehoefte, net zoals water of eten”, legt Jeremy Fischback, psycholoog en onderzoeker aan de universiteit van Princeton uit. “We kunnen amper een paar dagen zonder water. We kunnen misschien een maand zonder voedsel voor we serieuze gezondheidsproblemen oplopen. Emotionele steun is de volgende in dat rijtje. Als we geen reguliere dosis emotionele steun krijgen, krijgen we gezondheidsproblemen.” 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer