Getty Images

Wat hoort er thuis in je huisapotheek en wat niet? Onze deskundige geeft uitleg

Eurogenerics, dat generische geneesmiddelen op de markt brengt, heeft een handige tool ontwikkeld: de Medication Convertor. Daarmee kan je in één muisklik zien welke goedkopere, generische variant van jouw medicijn er beschikbaar is. We vroegen aan dokter Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel, wat onmisbaar is in je huisapotheek en wat je helemaal niet in huis hoeft te halen.

Noodzakelijk

“Wat niet mag ontbreken, is paracetamol tegen pijn – veel mensen kennen het ook wel als Dafalgan. Wist je trouwens dat 65-plussers met artrose dat terugbetaald krijgen? Slik zeker niet elke dag pijnstillers: zo veroorzaak je soms juist hoofdpijn.”

• “Een middel tegen braken is ook goed om op voorraad te hebben, maar let op: je mag de maximale dosis niet overschrijden en je mag het niet te lang innemen. Daarom is het ook alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar.”

• “Een cortisonenzalf tegen muggenbeten kan snel verlichting bieden.”

• “Een middel als Xyzall is ook een aanrader als je gevoelig bent voor allergieën.”

• “Als je vaak sport, is het handig om een ijszak in de diepvriezer paraat te houden. Al kan een pak soepgroenten ook soelaas bieden bij een blessure.”

Minder belangrijk

“Veel mensen hebben ontstekingsremmers als Brufen in huis, maar die kunnen ernstige bijwerkingen hebben, zoals verhoogde bloeddruk, zwellingen in de benen, het afremmen van de nierfunctie en maagbloedingen of slokdarmontstekingen. Bij pijn is paracetamol beter.”

• “Middeltjes tegen diarree raad ik af. De meeste helpen niet, en als ze dat wel doen, vertragen ze je ziekteproces. Het aantal stoelgangen zal verminderen, maar de virussen en bacteriën die door de diarree geëlimineerd moeten worden, blijven zo langer in je lichaam zitten.”

• “Hoestsiroop zorgt ook al niet voor een snellere genezing, maar verzacht alleen de klachten. Een kop warme soep of chocolademelk werkt even goed. Dat geldt ook voor keelpijn.”

• “Een neusspoeling kan je beter gewoon zelf maken door wat zout op te lossen in kraantjeswater.”

• “Zalf tegen verstuikingen heeft meestal alleen maar een placebo-effect.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hilde Peeters

    Als ik mijn medicijnenkastje zie staat er veel in dat voorgeschreven is waar dat je dan een deel van gebruikt en daarna blijft het liggen tot het vervalt.verpakkingen worden veel te groot gemaakt maar het moet opbrengen zeker.

Lees meer