THINKSTOCK

Wat je moet weten over melanoom

Wie melanoom hoort, denkt wellicht meteen aan een kwaadaardige moedervlek. Deze agressieve vorm van huidkanker kan zich echter nog op andere manieren manifesteren. Ontdek hier wat experten te vertellen hebben.

* Een donkere huidskleur maakt je niet resistent tegen melanoom. Hoewel meer pigment in de huid het risico op huidkankers beperkt door een betere bescherming tegen de zon, zijn mensen met donkere teint niet gevrijwaard van melanoom. Hoewel zeldzaam, komen ze bij hen meestal voor op handpalmen en voetzolen.

* Melanoom ontwikkelt zich niet noodzakelijk in een bestaande moedervlek. Hoewel dit misverstand al lang de ronde doet, kan je perfect veel gezonde moedervlekken hebben die nooit kwaadaardig zullen zijn, terwijl de huidkanker ontstaat op een nieuwe plaats.

* Blootstelling aan de zon is geen vereiste voor het krijgen van melanoom. De huidkanker kan perfect ontstaan tussen vingers en tenen, aan de onderkant van de armen, op je achterwerk en zelf op de geslachtsdelen.

* Bij sommige mensen uit melanoom zich op sluwe wijze, alsof het een blauwe plek is of een donkere streep onder een vinger- of teennagel. Een bekend voorbeeld hiervan is Bob Marley. De zanger kreeg in juli 1977 de diagnose na onderzoek van een teennagel. Hij negeerde het advies om de teen te amputeren en de kanker woekerde naar zijn longen en hersenen.

* Niet enkel zonnekloppers of regelmatige zonnebankgangers worden erdoor getroffen, ook je genen spelen een rol. Wie een ouder, broer of zus heeft met de huidkanker, loopt 10 tot 15 procent meer kans om het zelf ook te krijgen.

* Het is zeer zeldzaam, maar melanoom kan ook voorkomen in je oog. Vooral bij mensen die last hebben van wazig zicht en druk achter het oog, wordt best gescreend op 'oculair melanoom'. De symptomen komen zelden voor in beide ogen.

* Hoewel het gezien wordt als de dodelijkste vorm van huidkanker, valt melanoom goed te behandelen bij een vroege diagnose. Zodra er uitzaaiingen zijn is deze vorm van huidkanker over het algemeen ongeneeslijk. Het aantal patiënten dat 5 jaar na diagnose van de uitzaaiingen leeft, is minder dan 10 procent.

"Maak van zonnemelk smeren een dagelijkse gewoonte zoals je tanden poetsen", luidt het advies van huidexperten.

Lees meer