THINKSTOCK

Wereldwijd 1 op de 3 volwassenen te dik

Wereldwijd heeft één volwassene op de drie - of 1,46 miljard personen - overgewicht of obesitas. Dat meldt een Britse denktank. De Overseas Development Institute stelde dat vooral in ontwikkelingslanden overgewicht een explosief stijgend fenomeen is. Het instituut roept de regeringen op tot handelen.

In een rapport merkt de denktank op dat het percentage volwassenen met overgewicht, met een body mass index (BMI) van 25 of meer, wereldwijd van 23 procent in 1980 naar 34 procent in 2008 is gestegen.

Vlees, vetten en suiker
In de ontwikkelingslanden is het aantal mensen met overgewicht en obesitas bijna verviervoudigd tussen 1980 en 2008, van 250 tot 904 miljoen mensen. In de hogeloonlanden nam het aantal volwassenen met overgewicht toe van 321 miljoen tot 557 miljoen in dezelfde periode. Voorts kampt 58 procent van de Europeanen met overgewicht of obesitas. In Noord-Amerika gaat het om 70 procent van de volwassenen.

De studie legt uit dat het dieet in de ontwikkelingslanden verschuift van granen, fruit en groenten naar vlees, vetten en suiker. Een van de auteurs van de studie, Steve Wiggins, noemt de groei in de ontwikkelingslanden alarmerend. Hij waarschuwt voor een sterke stijging van het aantal mensen dat lijdt aan bepaalde vormen van kanker, diabetes, beroertes of hartaanvallen, wat een "enorme last voor de systemen van openbare gezondheid" betekent.

Sterftecijfer
"Het gebrek aan actie is frappant, vergeleken met de publieke interventies om het tabakgebruik in de ontwikkelde landen te beperkten, aldus Wiggins. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beklemtoont dat overgewicht en obesitates wereldwijd de vijfde risicofactor voor overlijden zijn. Jaarlijks sterven er minstens 2,8 miljoen volwassenen aan.

 
Het gebrek aan actie is frappant, vergeleken met de publieke interventies om het tabakgebruik in de ontwikkelde landen te beperkten
Auteur Steve Wiggins

Lees meer