De Columbus - Wim Lybaert
© Geert Van Hoeymissen De Columbus - Wim Lybaert

Exclusief voor abonnees

Wim Lybaert is verslaafd aan slaappillen: is die medicatie echt zo onschuldig als hij denkt?

Wim Lybaert (50) is verslaafd aan slaappillen. ‘De Colombus’-presentator neemt al vijf jaar slaapmedicatie in en getuigt daarover in het nieuwe Canvasprogramma ‘De slapelozen’, dat vanaf oktober op het scherm te zien is. Eén op de acht Belgen grijpt elke avond routineus naar een slaappil zonder er verder bij stil te staan. Maar is dat verstandig? Zijn slaapmiddelen echt onschuldig? Wij legden onze vragen voor aan een farmacoloog en een slaapexpert. 

Belgen behoren tot de grootste gebruikers van slaapmiddelen ter wereld. Dat wijzen de resultaten van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid uit. “Nochtans kampen Belgen niet meer dan elders ter wereld met slaapstoornissen”, verklaart Thierry Christiaens, huisarts en professor in de klinische farmacologie aan UGent. “In Europa is het gemiddelde overal min of meer hetzelfde. Ongeveer één op de drie volwassenen krijgt naar eigen zeggen te weinig slaap.” 

“De manier waarop daarmee omgegaan wordt, verschilt daarentegen wel. Zo verkiezen Belgen een snelle, pasklare oplossing. Een ‘pilletje’ lost het wel op. Het gebruik van slaapmiddelen wordt daardoor ernstig geminimaliseerd. Het lijkt doodnormaal, iedereen doet het. Belgen zijn zich overduidelijk onvoldoende bewust van de gevaren van slaapmiddelen. Er wordt zomaar van uitgegaan dat ze geen kwaad berokkenen. Dat komt doordat ze meer dan dertig jaar geleden als veilig op de markt geïntroduceerd werden. Maar dat is allesbehalve juist gebleken. Integendeel zelfs.”

De risico’s van slaapmiddelen

1. Verstoord functioneren

’s Morgens met moeite uit bed raken of enkele uren na het ontwaken met een katerig gevoel kampen. Dat zijn slechts enkele bijwerkingen van het gebruik van slaappillen. Klinkt herkenbaar? Helaas is het helemaal niet zo onschuldig. Thierry Christiaens: “Als je een slaappil neemt, verwacht je een hele nacht onverstoorde rust. Niemand wil na slechts vijf of zes uurtjes slaap midden in de nacht klaarwakker in bed liggen. Daarom richt de farmaceutische industrie zich bij de ontwikkeling van slaapmedicatie op een gemiddelde werkzaamheid van zeven tot acht uur. Maar in de praktijk zal dat bij de een langer inwerken dan bij de ander, doordat de werking van een medicijn sterk kan variëren van persoon tot persoon. 

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Caroline LOWYCK

    Ik heb al alles soorten tips geprobeerd: ik sport, ik eet gezond, niets helpt om goed te slapen zonder mijn halve slaaptablet. Ik kan je verzekeren wanneer je 5 nachten na elkaar niet slaapt en voltijds moet gaan werken dat dit niet leefbaar is. Dus mijn enige redding is mijn slaappil! Laat mij morgen in pensioen gaan en geen stress meer hebben van mijn werk dan ben ik er zeker van dat ik geen slaapmiddel meer zal moeten nemen. Je moet eerst weten wat het is vooraleer je een oordeel kan vellen.

  • Andy Verachtert

    Bijna alle pillen hebben uiterst schadelijke bijwerkingen waarover nooit gepraat wordt, het minst van al door artsen en apothekers

Lees meer