thinkstock

Zieken voor het eerst duurder dan werklozen

De overheid zal volgend jaar voor het eerst meer geld uitgeven aan zieken dan aan werklozen. Dat blijkt uit een prognose van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Volgens de prognose van minister De Block stijgen de uitgaven voor arbeidsongeschiktheid tot 7,96 miljard euro. Dat bedrag ligt iets hoger dan de dalende uitgaven voor de werkloosheid, 7,79 miljard euro. De optelsom van beide blijft min of meer gelijk. Dat betekent dat de daling in de werkloosheid wordt tenietgedaan door de stijging in de chronische ziektes.

"Mensen kiezen de weg van de minste weerstand", zegt Stijn Baert, professor Arbeidseconomie aan de UGent en UAntwerpen. "De regering-Michel gaat volop voor werk. Daarbij sluit ze een aantal poortjes, zoals het brugpensioen, maar dan gaat het poortje van de ziekenkas open. Wie het niet meer ziet zitten om te werken, werd vroeger sneller werkloos. Nu kloppen ze sneller aan bij de huisarts."

Minister De Block wil het aantal langdurig zieken terugdrijven, maar zonder heksenjacht. "Wie ziek is, laten we gerust", zegt haar woordvoerster.

LEES ER MEER OVER IN ONZE PLUSZONE, EXCLUSIEF VOOR ABONNEES. PROEF NU VIER WEKEN VOOR MAAR TWEE EURO.

Lees meer