4 Natasja Vansteenkiste van Runners’ Lab meet een sportbeha aan.
Steven Richardson Natasja Vansteenkiste van Runners’ Lab meet een sportbeha aan.

Exclusief voor abonnees

Zo belangrijk is een goede sportbeha: “Het dragen van een foute beha leidt tot onherstelbare schade aan de borsten”

Maar liefst acht op de tien sportende vrouwen dragen een foute sportbeha of de verkeerde maat, en 77% ervaart pijnlijke borsten tijdens of na het lopen. Hallucinante cijfers, vindt ook Koen Wilssens, CEO van Runners’ Lab. Een goede sportbeha voorkomt immers pijn, irritatie en onherstelbare scheurtjes in het borstbindweefsel. Hoe kies je de juiste maat en waar moet je nog meer op letten?

Investeren in een goed paar loopschoenen doen de meeste sportievelingen intussen wél om blessures te voorkomen, maar nadenken over welke sportbeha het meest geschikt is om een rondje te gaan lopen, doen vrouwen nog veel te weinig.

Uit onderzoek blijkt dat 30% zelfs gewoonweg géén sportbeha aantrekt, maar hun gewone of een versleten exemplaar. “De juiste sportbeha dragen voorkomt niet alleen schouder-, nek- en hoofdpijn tijdens en na het lopen, maar ook irritaties tijdens het lopen. Hij zorgt ook voor een betere loophouding. Maar het belangrijkste is dat er geen onherstelbare schade aan het bindweefsel en de ligamenten kan ontstaan”, aldus Koen Wilssens van Runners’ Lab.

“Uit onderzoek van de universiteit van Portsmouth (de enige die onderzoek doet naar de impact van bewegingen op borsten, red.) is gebleken dat de borsten bij vrouwen die zonder beha gaan lopen tot 14 centimeter in alle richtingen worden geschud: omhoog, omlaag, van links naar rechts en van voren naar achteren. De juiste sportbeha kan de impact van die bewegingen met 78% verminderen. Zelfs bij iemand met een A-cup is ondersteuning van een goede beha nodig.”

Te grote omtrek

“De meest gemaakte fout bij het uitkiezen van een sportbeha, is een te grote omtrek”, vult Natasja Vansteenkiste, verantwoordelijke aankoop sportkledij bij Runners’ Lab aan. “Een sportbeha die niet mooi aansluit, ondersteunt je borsten tijdens het lopen niet, waardoor er scheurtjes in de ligamenten van Cooper — het onderhuidse bindweefsel dat de borsten hun vorm helpt te behouden en ondersteunen — kunnen ontstaan. Vaak zie ik in de paskamer dat vrouwen die brede omtrek compenseren door de bandjes te hard op te trekken, maar daardoor kunnen dan weer nek- en schouderklachten ontstaan tijdens en na het lopen. Je omtrek laten opmeten is dan ook de eerste stap om de juiste maat te bepalen. Die zal niet altijd dezelfde zijn als je gewone beha’s.”

“Naast de juiste maat is het belangrijk om naar het materiaal te kijken. Een beha van katoen houdt het zweet vast, waardoor irritaties kunnen ontstaan. Een technisch, ademend materiaal dat snel vocht afvoert, is een betere keuze. Ook de vorm is belangrijk: zo moeten de schouderbandjes breed genoeg zijn zodat ze tijdens het lopen niet gaan schuiven én het borstgedeelte uit twee compartimenten bestaan. Compressiebeha’s, sportbeha’s uit één geheel, zijn minder aangewezen als je gaat lopen omdat ze de borsten vooral platdrukken en omdat je zo makkelijker tussen de borsten kan zweten, waardoor je weer meer kans hebt op irritaties. Kiezen voor een sportbeha met of zonder padding hangt af van je persoonlijke voorkeur. Beide bieden voldoende ondersteuning. Kortom, de sportbeha is perfect als de cupmaat je borsten volledig bedekt en je geen decolleté ziet, er geen rimpels of plooien op de cup zijn, de omtrek strak genoeg is en je nog één à twee sluitingen over hebt.”

Uitspoelen met water

Een al te grote investering is het alvast niet om de perfecte sportbeha te vinden. “Gemiddeld heb je voor 60 euro al een zeer goede sportbeha die geschikt is om mee te gaan lopen”, geeft Vansteenkiste aan. “Sommigen zeggen dat een sportbeha net zo lang kan meegaan als een paar loopschoenen, anderen geven dan weer 200 wasbeurten aan. Zelf sluit ik me eerder aan bij het laatste. Hoe je je sportbeha wast, heeft veel invloed op de levensduur. Na het lopen spoel je het best meteen je sportbeha uit met water zodat de zoutkristallen van het zweet zich niet in het materiaal kunnen nestelen. Die kunnen ertoe leiden dat het materiaal zijn vocht- en luchtdoorlatende eigenschappen verliest. Wassen met waspoeder doe je beter niet: ook dat kan de poriën van het technisch materiaal verstoppen. Met een vloeibaar wasmiddel op een lage temperatuur in de wasmachine wassen — al dan niet te samen met andere kledij — kan zonder problemen.”

Verschil tussen een sportbeha en gewone beha?

Een gewone beha is ontworpen om je borsten te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten zoals wandelen. Deze beha’s zijn niet in staat om zwaardere schokken op te vangen wanneer je loopt of springt. Borsten kunnen deze bewegingen ook niet zelf opvangen, omdat ze geen spieren bevatten. Extra steun met behulp van een sportbeha is dus noodzakelijk tijdens sportactiviteiten. Een goede sportbeha ondersteunt je borsten langs alle kanten en beperkt de bewegingen van de borsten tijdens het lopen. Daarnaast moet hij ook perfect op z’n plaats blijven zitten en moeten het materiaal en de naden glad zijn, zodat ze niet kunnen schuren.

Dit is de perfecte sportbeha

• De omtrek moet smal genoeg zijn. Is die te breed, dan kruipt de beha tijdens het lopen omhoog en geeft hij on-voldoende steun.

• De schouderbandjes moeten van een dik, breed materiaal gemaakt zijn en mooi aansluiten op de schouders zodat ze niet schuiven.

• De cup moet de borst volledig bedekken voor optimale steun. Rimpels of plooien op de cup? Dan is de cupmaat te groot. Komt de borst boven de cup uit, dan is die te klein.

• De maat:  Als de sportbeha tijdens het lopen of springen netjes op zijn plaats blijft zitten en de borsten amper bewegen en niet natrillen, dan is de maat juist.

Welke sportbeha zit goed of fout? 

4 “De gele sportbeha past perfect omdat zowel de omtrek als de schouderbandjes mooi aansluiten, de rugsluiting nog ruimte overlaat om te versmallen en de cups de borsten volledig bedekken.”
Steven Richardson “De gele sportbeha past perfect omdat zowel de omtrek als de schouderbandjes mooi aansluiten, de rugsluiting nog ruimte overlaat om te versmallen en de cups de borsten volledig bedekken.”

(lees verder onder de foto)

4 “De blauwe sportbeha is te klein: de borsten worden niet volledig bedekt.”
Steven Richardson “De blauwe sportbeha is te klein: de borsten worden niet volledig bedekt.”

(lees verder onder de foto)

4 “De grijze sportbeha is té groot: er zijn plooien in de cups en de beha zit te los, waardoor hij onvoldoende steun zal geven en kan schuren op de huid tijdens het lopen.”
Steven Richardson “De grijze sportbeha is té groot: er zijn plooien in de cups en de beha zit te los, waardoor hij onvoldoende steun zal geven en kan schuren op de huid tijdens het lopen.”

Gezond eten, zorgen voor genoeg beweging en fit blijven: het is geen gemakkelijke opgave. Speciaal voor jou bundelen wij hier alle adviezen van experts rond voeding, beweging en sport.   

Welke krachtoefeningen zijn echt effectief en doen je meer gewicht verliezen? Onze experte geeft tips

Sportkinesist Lieven Maesschalck deelt de beste oefeningen voor stevige borsten

Elodie Ouedraogo: “Perfecte sportschoen koop je in de namiddag”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer