Unsplash

Zuur nieuws: citroenen zijn niet veganistisch

When life gives you lemons ... eet je ze beter niet als je vegan bent. Uiteraard is de vrucht zelf plantaardig, maar het laagje was waarmee ze vaak behandeld worden bevat meestal dierlijke producten.

De hetze begon toen de Britse foodrecensente Jack Monroe een opvallende ontdekking deed bij Pizza Express. Op hun menu stond te lezen dat een glas Coca-Cola alleen geschikt is voor veganisten als het zonder citroen geserveerd wordt. Monroe tweette er een foto van en reageerde verbaasd: “Wat doet Pizza Express met hun citroenen waardoor ze niet geschikt zijn voor veganisten? Ik kan het maar niet vatten.”

Uiteraard bleven de reacties niet uit. Terwijl veel mensen grapjes maakten dat de fastfoodketen hun citrusvruchten eerst in een laagje spekvet leggen of injecteren met kippenbouillon voor de smaak, is de échte reden waarom citroenen niet vegan zijn veel eenvoudiger.

Zo reageerde Pizza Express dat citroenen na het plukken vaak voorzien worden van een laagje was. Citroenen worden heel het jaar door vanuit de hele wereld getransporteerd, waardoor producenten op zoek moesten gaan naar innovatieve manieren om ze langer vers en aantrekkelijk te houden voor hun klanten. Zo’n laagje was zorgt daarvoor. Maar dikwijls bevat die was schellak, wat gemaakt wordt van de afscheiding van bepaalde luizen. Daardoor zijn ze dus niet veganistisch. Je kan schellak bij voedingsmiddelen herkennen aan het E-nummer E904, wat ook bijvoorbeeld in snoep zit.

Sommige citrusvruchten zijn gehuld in een laag polyethyleenwas, die wel geschikt is voor veganisten. Maar als je helemaal zeker wil zijn dat je geen dierlijk product eet, kies je het best voor onbehandelde citrusvruchten, of vraag naar meer info in de winkel.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mieke Vhuyst

    De miljarden knaagdieren en vogels die sterven in de velden tijdens het oogsten of erna, door honger, daar staan ze niet bij stil. Raar volkje, die veganisten.

  • raf janssens

    Of hoe extreem je als vegan wel kan zijn als een minimaal laagje dierlijk materiaal zelfs niet kan? Veganisme is zo'n typische welvaartshype voor mensen die het eigenlijk veel te goed hebben in onzemaatschappij. Anderzijds is het natuurlijk wel "luizenstront", dus daar is dan ook weer iets van te zeggen.

Lees meer