Foto door Brooke Lark via Unsplash

"Gezond eten is vaak gewoon niet lekker genoeg"

De meeste mensen vinden het lastig om een gezond dieet vol te houden. Vaak wordt dit toegeschreven aan een gebrek aan discipline, maar volgens Astrid van Langeveld is een gezond dieet simpelweg niet smaakvol genoeg.

Voor haar onderzoek, waarop ze vorige week promoveerde aan de Wageningen Universiteit, onderzocht van Langeveld de dieet- en smaakpatronen in Nederland. Een getrainde jury beoordeelde bijna 500 verschillende voedingsmiddelen, zodat de onderzoekers de smaak van verschillende producten in kaart konden brengen. Die vergeleek ze vervolgens met de informatie over het eetpatroon van Nederlanders. 

Minder sterk van smaak

Zo ontdekte ze dat "gezonde diëten in verhouding minder suiker, zout en verzadigd vet bevatten en daarom minder sterk van smaak zijn", aldus van Langeveld in gesprek met Foodholland. "Dat verklaart waarschijnlijk ook deels waarom mensen moeite hebben om een gezond dieet vol te houden. Je zou het wellicht aantrekkelijker kunnen maken door op andere manieren smaken toe te voegen, bijvoorbeeld met kruiden en specerijen. Maar dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend."

Ook kwam ze erachter dat - in tegenstelling tot wat velen denken - mensen met overgewicht niet vooral calorieën binnenkrijgen met zoetigheid. Zwaarlijvige mensen krijgen juist veel calorieën binnen door het consumeren van 'zout, umami en vet' voedsel, denk hierbij aan chips en gefrituurd voedsel. "Het is dan ook van belang om gezonde diëten te creëren die ook het verlangen naar zoetigheid en zout eten bevredigen." Wel stelt ze ook dat ze door deze studie niet kan concluderen dat het hartige voedingspatroon de oorzaak is van overgewicht. "Daar moet je mensen langere tijd voor volgen, en de mensen die we hier hebben bestudeerd, hadden al overgewicht."

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • emiel wouters

    Dat is pas gezond eten. tomatensoep bv. Neem een rood bord en doe er heet water in. En smullen maar, 0 calorieën. of een boterham met schuifkaas. leg een sneetje schuifkaas op de boterham. telkens als je een beet doet trek je de schuifkaas een beetje achter uit. Leg nadat je boterham op is de schuifkaas terug in de frigo voor een volgende boterham. Een sneetje brood, bruin of wit, hoeveel calorieën? Da's pas gezond.

  • Caroline Bex

    Producenten weten dit maar al te goed en zoeken voor hun producten de juiste verhouding tussen vet, suiker en zout... Werkt verslavend op de hersenen!

Lees meer