2
THINKSTOCK

"Yelp en Michelin hebben dezelfde smaak in New Yorkse restaurants"

Zin, tijd en - vooral - geld om een keer in een sterrenrestaurant te gaan eten? Sommige mensen zweren om hun keuze te maken bij de klassieke Michelingids, zeg maar de gevestigde waarde onder de professionele restaurantsrecensies. Daartegenover lijkt Yelp.com te staan, waar iedereen zijn mening kwijt kan. Maar is er eigenlijk een verschil in de beoordeling van toprestaurants? Statisticus Nate Silver zocht het uit.

Om meteen met de deur in huis te vallen: neen. De beoordeling van alle sterrenrestaurants in New York blijkt behoorlijk hetzelfde te zijn in de Michelingids en op Yelp.

Silver plaatste op zijn website FiveThirtyEight een tabel met daarin de New Yorkse toprestaurants en hun aantal sterren, de prijscategorie, de gemiddelde Yelpscore, het aantal reviews en de VORB-score. Die laatste is een gecombineerd resultaat van het aantal reviews en het aantal sterren op Yelp. Etablissementen met meer sterren, krijgen door de band genomen ook een betere beoordeling op Yelp.

Die vaststelling kan verrassend zijn, aangezien Yelp vaak de kritiek krijgt dat het om "ongesofisticeerde, goedkope reviews" gaat, waarin vaak te veel nadruk wordt gelegd op triviale details. Maar dat houdt de gebruikers niet tegen: vandaag de dag wordt de waarde ervan op niet minder dan 5 miljard dollar geschat. Daartegenover staat het monument Michelin, met professionele recensenten, die dan weer vaak het etiket "pretentieus" opgeplakt krijgen.

Logica

Maar Silver wijst er op dat er ook een zekere logica zit in de gelijklopende reviews, die niet alleen te maken heeft met het aantal sterren, maar ook met de prijs. Wanneer je - zeker als leek - gaat eten in een sterrenrestaurant, verwacht je ook op voorhand een topmaaltijd, en ben je al 'bevooroordeeld' en meer geneigd om een goeie review te schrijven.

Hetzelfde met de prijs: betaal je meer voor een maaltijd of een fles wijn, dan is de kans groot dat je die beter zal beoordelen dan wanneer diezelfde maaltijd of wijn goedkoper was geweest. Duurder voedsel smaakt beter, want iedereen wil zichzelf over het algemeen graag vertellen dat hij - al dan niet terecht - waar voor zijn geld heeft gekregen.

2
FiveThirtyEight

Lees meer