3
thinkstock

13 tips om gezond af te vallen zonder dieet, volgens experts

Van soepdieet over paleo naar koolhydraatarm: we worden om de oren geslagen met diëten, wat niet zal beteren met de zomer in aantocht. Omdat wij zelf ook niet veel zin hebben om calorieën te tellen, trakteren we jullie graag op 13 wetenschappelijk onderbouwde tips voor een gezond voedingspatroon. Goed voor de gezondheid én ook voor de lijn. Geen dank.

1. Eet dingen die je lekker vindt

Het lijkt simpel: als je wil afvallen moet je stoppen met het eten van de dingen die je lekker vindt, zoals chocolade en frietjes. Maar volgens professor voedingsleer Lisa Sasson uit New York is dat net iets kort door de bocht. "Kies je voor een voedingspatroon met dingen die je niet lekker vindt, dan is dat gedoemd tot mislukken. Als je daarnaast ook alles schrapt wat je wél lekker vindt, dan hou je dat nooit vol." Kies dus voor gezonde voeding die je graag lust, en trakteer jezelf ook gerust op een extraatje af en toe.

2. Portiegrootte is essentieel

Door te kiezen voor de juiste porties op je bord, heb je al de helft van de strijd gewonnen, zegt Sasson. Neem eens een kleinere portie, kauw genoeg en zorg ervoor dat je minstens 20 minuten heel bewust eet. Los van wat er op je bord ligt zal je sneller verzadigd zijn en merken dat je eigenlijk met minder genoeg hebt gegeten.

3. Neem je eigen lunchpakket mee

Neem je eigen lunch mee in plaats van een broodje te halen of in het bedrijfsrestaurant te eten. Zo beslis je zelf over wat je eet en hoe groot de portie is die op je bord terechtkomt. Want toegegeven: van die te grote portie eet je waarschijnlijk toch veel meer dan je zou willen.

4. Kies voor vezels en eiwitten

Voedsel met veel vezels en eiwitten stillen de honger en zorgen voor een vol gevoel. Bewerkte voeding zoals snoeprepen en koekjes bevatten er vaak weinig van en worden heel snel opgenomen, zegt Sasson. Daarom voel jij je minder verzadigd na het eten van een zakje chips dan na een vezelrijke aardappel. Het eten van volkoren producten met veel vezels en voldoende eiwitten toevoegen aan je eetpatroon, helpt om overeten tegen te gaan.

5. Kies voor de mediterrane keuken

Wie nog naar een excuus zoekt om meer hummus, tomaten, olijven en olijfolie op het menu te zetten: studies hebben aangetoond dat een mediterraan dieet de kans op hartaandoeningen inperkt en voordelen voor het geheugen oplevert. Recent onderzoek geeft daarnaast aan dat het niet alleen draait om wat ze eten rond de Middellandse Zee, maar vooral wat ze níet eten, zoals te grote porties en sterk bewerkte voeding.

3 Eet voldoende vezels en eiwitten, en kies voor groenten en fruit die je zelf lekker vindt.
thinkstock Eet voldoende vezels en eiwitten, en kies voor groenten en fruit die je zelf lekker vindt.

6. Haal je calorieën uit eten, niet uit drinken

Een sapje of frisdrank mag dan wel beter smaken dan een glas water, de calorieën in die drankjes tellen ongemerkt op, zonder dat je er verzadigd door raakt. Suikerrijke drankjes schrappen en inruilen voor water alleen al kan voor een lager cijfer op de weegschaal zorgen. Let ook op voor suikervrije frisdrank en lightdrankjes, die een vals gevoel van gezondheid geven. Water blijft altijd de beste optie.

7. Wees flexibel

Ook in je voornemen om gezonder te eten, is het belangrijk om flexibel te zijn. Kies voor gevarieerde maaltijden zodat je jouw gezonde eetpatroon niet beu raakt. Een patroon zoals bijvoorbeeld bij Weight Watchers, waar je zelf op basis van punten je voedingsmiddelen kan kiezen, hou je op termijn langer vol dan een dieet met allerlei restricties. Laat ook ruimte voor een (ongezond) extraatje af en toe. Zo vermijd je dat je in een zwakker moment meteen een heel pak koekjes opeet.

8. Eerst water

Als je veel honger hebt, dan eet je ook gemakkelijk te veel. Een simpel trucje om je hongergevoel lichtjes in te perken: drink een groot glas water voor elke maaltijd. Je krijgt een voller gevoel, waardoor je minder gaat eten. Daarenboven verwart ons lichaam honger soms met dorst, dus is het belangrijk om dat eerst even af te toetsen.

9. Zonder honger naar de supermarkt

Deze ken je waarschijnlijk al wel: met een lege maag naar de supermarkt gaan zorgt ervoor dat je jouw karretje vollaadt met dingen die je anders niet zou kopen. Eet daarom altijd iets kleins voor je uitgebreid gaat winkelen, of ga na de maaltijd naar de supermarkt.

3 Drink een groot glas water voor elke maaltijd en probeer (light) frisdrank te mijden.
thinkstock Drink een groot glas water voor elke maaltijd en probeer (light) frisdrank te mijden.

10. Voldoende slaap

Wie te weinig geslapen heeft, zal doorheen de dag meer honger hebben en sneller teruggrijpen naar suikerrijke snacks. Zoals we hier al schreven kan slaaptekort leiden tot vreetbuien, even groot als na het roken van marihuana.

11. Begin de dag met ontbijt

Om de motor van je metabolisme op gang te trekken, is het ontbijt 's ochtends de belangrijkste maaltijd van de dag. Zorg voor voldoende vezels en eiwitten bij het ontbijt en bij voorkeur een stuk fruit om de dag energierijk te starten.

12. Geen snacks na het avondmaal

De meeste gedachteloze calorieën speel je binnen na het avondmaal, als je voor de televisie zit en nog zin krijgt in "iets". En dat is meestal geen stuk fruit of een bakje magere yoghurt. Probeer eens om na het avondmaal niet meer te snacken, maar hou verder wel je gewone eetpatroon aan. Die kleine gewoonte kan al een verschil betekenen.

13. Voorkom honger

Een beetje honger voor een maaltijd is onvermijdelijk en zorgt er ook voor dat je het eten meer apprecieert. Maar als je maag al uur rammelt voor je iets van eten krijgt te zien, dan is de kans groot dat je gaat overeten. Eet in de voormiddag en de namiddag een gezonde snack tussendoor, om te vermijden dat je uitgehongerd aan tafel schuift en veel te veel eet.

Lees meer