6
THINKSTOCK

7 handige tips om voedselverspilling tegen te gaan

Voedselverspilling is een wereldwijde epidemie. Overal gooit iedereen degelijk voedsel gewoon weg. Hoog tijd dat ook jij daar actie tegen onderneemt met deze zeven handige tips van Jonathan Bloom.

1. Koop realistisch! 
Die kar moet écht niet helemaal vol hoor. Laat je ook niet steeds verleiden door deals als '2+1 gratis' terwijl je goed weet dat je het toch nooit alleen opkrijgt. Gebruik je boodschappenlijstje als houvast en wijk niet te veel af.

Probeer ook om je boodschappen te spreiden, zodat je niet telkens alles op één moment in huis moet halen.

6
THINKSTOCK

2. Bescheiden porties zijn best oké
Goed gevulde Bourgondische borden zijn echt niet meer van deze tijd. Je eten wordt trouwens sneller koud en de kans dat je gasten koude restjes laten liggen, is dan ook heel wat groter.

6
kos

3. Bewaar de restjes én eet ze daadwerkelijk op!
Weer eens te veel gekookt voor de kinderen? Hou de restjes bij en label ze voor je ze in de frigo stopt of invriest. Vaak belanden de restjes in de frigo en liggen ze daar te wachten tot ze slecht worden. Probeer dat tegen te gaan met labels mét data uiteraard. Als je echter elke dag je koelkast volpropt met Tupperwaredoosjes, zit je misschien toch met een probleem in de keuken.

6
THINKSTOCK

4. Leg je eten op de juiste plek
Volgens Jonathan Bloom leggen we ons voedsel steevast op de verkeerde plekken. Leg je appels nu best in de frigo of gewoon op kamertemperatuur? Wél, gelukkig maakte Heart.org een handig lijstje waarop de ideale plekjes voor fruit en groenten uit de doeken worden gedaan. Food Republic ging nog een stapje verder en maakte een infographic over dé perfecte indeling van jouw voedsel in de koelkast.

5. First in, first out
In het supermarktwezen is het zogenaamde FIFO (First in, first out) een ijzeren wet. Het is dan ook handig om die regel ook thuis te gebruiken voor je eigen voedselvoorraad.

6. Gebruik houdbaarheidsdatum slechts al richtlijn
Fabrikanten zijn zeer streng voor het etiket met de houdbaarheidsdatum. Bij een potje yoghurt zal misschien enkel de aardbeiensmaak wat minder smaken een dag na vervaldatum. Vertrouw dus gewoon op je zintuigen in plaats van op het etiket. Fabrikanten hanteren eerder data voor kwaliteit te garanderen. Dit is natuurlijk niet het geval voor alle producten. Hier raak je verder wegwijs. 

6
THINKSTOCK

7. Schrijf op wat je weggooit
Door te noteren wat je allemaal weggooit, confronteer je jezelf. Het wordt waarschijnlijk ook duidelijk dat je meer voedsel in de vuilbak gooit dan je dacht. Probeer er ook een bedrag op te plakken. Dan zul je er in de toekomst wél meer opletten.

6
kos

Lees meer