BELGA

Albert Heijn gaat 'misvormde' groente en fruit verkopen

Supermarktketen Albert Heijn gaat in Nederland groente en fruit verkopen die er minder gelikt uitzien en om die reden uit de schappen worden gehouden. Bijvoorbeeld kromme komkommers en penen en appels die er bleek uitzien.

De supermarktketen acht de tijd hiervoor rijp omdat steeds meer klanten bewuster met voedsel omgaan en het uiterlijk van groente en fruit minder belangrijk vinden, zei een woordvoerster vandaag. Zij benadrukte dat er verder niets mis is met de producten.

'Buitenbeentjes'

Albert Heijn gaat de 'buitenbeentjes' aanbieden in een pakket dat vanaf woensdag kan worden besteld op zijn website. De prijs van dit pakket, dat bestaat uit een selectie van producten, ligt volgens Albert Heijn een kwart lager dan de normale prijs. De keten is van plan de pakketten op termijn ook aan te bieden in zijn grotere winkels.

De keten gaat de waar niet los verkopen omdat het aanbod van misvormde groente en fruit niet zo groot is, aldus de woordvoerster. De groente en fruit werden volgens de keten door de telers tot nu toe verkocht aan de industrie voor verwerking in onder meer sap, soep en veevoer.

Het initiatief van Albert Heijn is niet helemaal uniek. In Ekoplaza, een  keten van biologische supermarkten, zijn kromme komkommers te krijgen tegen gereduceerde prijzen, zegt een woordvoerder. "Bij biologische producten is uiterlijk sowieso minder een issue. Onze producten worden niet bespoten en zien er natuurlijk uit."

In de winkels van het Franse supermarktbedrijf Intermarché liggen al langere tijd 'lelijke' groente en fruit in de schappen

Lees meer