2
thinkstock

Dit halssnoer berekent exact hoeveel calorieën je eet

Vergeet eetdagboeken, in de toekomst dragen we een halssnoer dat ons precies vertelt hoeveel calorieën we binnenspelen. Een juweel met de naam AutoDietary is een ontwerp van de University of Buffalo, met een klein ingebouwd microfoontje dat tegen je keel hangt. Op basis van bijt- en slikgeluiden wordt het juiste voedingsmiddel herkend en zo het aantal calorieën berekend.

Elk voedingsmiddel heeft een uniek geluid wanneer je erop kauwt, legt assistent-professor computerwetenschap Wenyao XuXu uit in een persbericht. Op basis daarvan kunnen we achterhalen wat we aan het eten zijn, claimt de wetenschapper. Het juweel is een samenwerking tussen zijn team van de University of Buffalo en onderzoekers aan de Northeastern University in China.

Een omgekeerde FitBit
Zelf vergelijken de wetenschappers deze AutoDietary met een FitBit, met als enige verschil dat dit halssnoer bijhoudt hoeveel calorieën je consumeert in plaats van verbrandt. Via bluetooth stuurt een microfoontje ter hoogte van je keel informatie over kauw- en bijtgeluiden door naar een app op je smartphone, waar wordt geïdentificeerd welk voedingsmiddel je aan het eten bent. Zo krijg je een zicht op het aantal calorieën dat je eet.

85% accuraat

Een eerste versie van het halssnoer werd al getest op 12 mannen en vrouwen tussen 13 en 49 jaar oud, die water en zes types voedsel moesten eten en drinken: appels, wortels, chips, koekjes, pindanoten en walnoten. Bij die testen bleek AutoDietary in 85% van de gevallen accuraat te zijn.

Cornflakes met of zonder suiker?

Toch worden nog moeilijkheden verwacht bij het identificeren van gelijkaardige voedingsmiddelen, zoals cornflakes met of zonder suiker. Om dat te verhelpen werkt Xu nog verder aan een complementair apparaat bij AutoDietary, dat enkel geactiveerd wordt als je een heel algemene voedingscategorie consumeert. Dit apparaat zal je calorie-inname dan meten op basis van onder meer je bloedsuikerspiegel.

Nog niet overtuigd

Leuk idee op zich, al zullen deze wetenschappers ons toch nog over de streep moeten trekken met een esthetisch net iets aantrekkelijker ontwerp. Tenzij strakke halssnoeren (met microfoons!) weer hip worden, zien we ons dit zwarte onding nog niet meteen dragen naar een etentje. Gesteld dat het al werkt overigens, want ook daar zijn we nog niet helemaal van overtuigd.

2
University of Buffalo

Lees meer