thinkstock

Dit is waarom we zo graag snacken 's avonds

Iedereen heeft wel eens zin in een snack 's avonds, en eens die zak chips of dat pak koekjes open is blijft het jammer genoeg meestal niet bij "eentje". Schuldgevoel? Troost je, er is een wetenschappelijke verklaring. We krijgen 's avonds niet meer dezelfde "food high" van eten als overdag, waardoor we altijd meer willen eten zonder verzadigd te raken.

Het is niet (alleen) jouw schuld dat je wel eens meer van die laatavondsnack smult dan oorspronkelijk gepland. Onderzoekers analyseerden met behulp van MRI scans hoe we reageren op afbeeldingen van voedsel met zowel veel en weinig calorieën, en dat op verschillende momenten van de dag. Ze concludeerden dat vooral de afbeeldingen met calorierijke snacks voor pieken zorgden in onze breinactiviteit, maar dat die pieken 's avonds laat afnamen.

Snoepen zonder beloning
Het zou dus kunnen dat je zo onophoudelijk snoept 's avonds omdat voedsel op dat moment van de dag minder belonend is. "Het is waarschijnlijk minder bevredigend om 's avonds te eten, zodat je steeds meer gaat eten om toch bevredigd te raken," verklaart hoofdonderzoeker Travis Masterson van de Amerikaanse Brigham Young University. "De participanten van onze studie gaven ook aan dat ze veel meer aan voedsel moesten denken 's avonds, hoewel hun honger- en verzadigingsniveau even hoog lag als op andere momenten van de dag."

Wees je brein te slim af
Dr. Masterson zegt dat hij deze bevindingen nu zelf gebruikt om 's avonds zoveel mogelijk uit de koekjestrommel te proberen blijven. "Ik zeg tegen mezelf op voorhand dat die koek waarschijnlijk niet zo bevredigend zal zijn als ik wel zou willen. Dat helpt me om minder te snoepen 's avonds." Misschien is dat wel het geheime trucje om te genieten van een snack 's avonds, maar de hoeveelheden toch binnen lijnvriendelijke perken te houden.

Lees meer