shutterstock

Dit zijn de 20 meest verslavende voedingsmiddelen

We zeggen wel eens half grappend dat we verslaafd zijn aan chocolade, en dat zou eigenlijk best wel eens kunnen. Wetenschappers van de universiteit van Michigan deden onderzoek naar de meest verslavende voedingsmiddelen, en stelden deze confronterende top 20 samen.

Aan welke voeding kan jij maar moeilijk weerstaan? Die vraag werd door wetenschappers van de universiteit van Michigan gesteld aan 120 studenten en 400 volwassenen. Ze gebruikten hiervoor de wetenschappelijke Yale Food Addiction Scale, om uiteindelijk tot een samenvattende top 20 te komen.

Bewerkte voedingsmiddelen
Het hoeft niet te verbazen dat vooral bewerkte voeding met veel vet en suiker de top 10 overheerst. Op nummer één prijkt unaniem pizza, op de voet gevolgd door chocolade, chips, koekjes, ijsjes en frieten. Het eerste niet-bewerkte voedingsmiddel vinden we pas op de 10e plaats: kaas! Van dit voedingsmiddel raakte recent nog bekend dat het verslavend werkt.

We weten dat het eten van ijs, chips of chocolade ons op korte termijn even een goed gevoel geeft, waardoor we er steeds opnieuw naar terug grijpen.

Voedsel als drug
"Net zoals drugs bewerkt worden om hun verslavende factor te verhogen, lijkt het erop dat bewerkte voeding zo gemaakt wordt dat we beloond worden als we het eten," leggen de wetenschappers uit. "Door vet, suiker en geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem en suiker toe te voegen, wordt het beloningsgedeelte in onze hersenen geactiveerd." We weten dat het eten van ijs, chips of chocolade ons op korte termijn even een goed gevoel geeft, waardoor we er steeds opnieuw naar terug grijpen. Daarom kan je het moeilijk bij ééntje houden.

De 20 meest verslavende voedingsmiddelen:

1. Pizza
2. Chocolade
3. Chips
4. Koekjes
5. IJs
6. Frieten
7. Cheeseburger
8. Suikerhoudende frisdrank
9. Cake
10. Kaas
11. Spek
12. Gefrituurde kip
13. Croissants en koffiekoeken
14. Popcorn
15. Cornflakes
16. Snoepjes
17. Steak
18. Muffins
19. Nootjes
20. Eieren

Lees meer