Een hamburger zoals hij door de robot wordt gemaakt.
Momentum Machines Een hamburger zoals hij door de robot wordt gemaakt.

Maken robots binnenkort uw Big Mac klaar?

Het Amerikaanse bedrijf Momentum Machines wil komaf maken met de lange wachtrijen in hamburgerketens en zo fastfood weer echt "fast" maken. Dat meldt Business Insider. Met zijn robot, die tot 360 hamburgers per uur kan klaarmaken, gelooft het bedrijf dat het de industrie radicaal kan veranderen en personeel totaal overbodig kan maken.

Volgens Alexandros Vardakostas, medeoprichter van het bedrijf, snijdt de robot tomaten en andere groenten à la minute, "zodat je de meest verse hamburger voorgeschoteld krijgt". Samen met de snelheid van de robot, elke 10 seconden een burger, moet dat het personeel in fastfoodketens overbodig kunnen maken.

En daar blijft het niet bij: de volgende generatie robots zal ook verschillende soorten gehakt met elkaar kunnen mengen. Een burger dat voor een derde uit varkensvlees en twee derde uit rundsvlees bestaat? Geen probleem, meent Vardakostas.

Voor het bedrijf is het al lang duidelijk: de robot doet alles wat een werknemer kan, alleen beter.

"Stimuleert werkgelegenheid"
Toch zal de komst van robots volgens Momentum Machines niet snel zorgen voor meer werkloosheid, integendeel zelfs. Volgens het bedrijf kunnen robots de werkgelegenheid net stimuleren doordat het bedrijf dat de robots produceert ook werknemers nodig heeft. Daarenboven, zegt Momentum Machines, zal het restaurant dat de robots gebruikt zijn productie kunnen verhogen, waardoor ook zij meer mensen moeten aanwerven. Als laatste punt haalt het bedrijf aan dat het grote publiek geld zal uitsparen door de lagere kostprijs van de burgers. Dat geld kan dan weer in de rest van de economie geïnvesteerd worden.

Lees meer