7

Mocktails mét pit: met Sepidehs alcoholvrije cocktails kom je Tournée Minérale probleemloos door

Smaken al die watertjes na amper drie dagen Tournée Minérale flets? Geen nood: dankzij deze zes verrassende, maar bovenal smaakvolle én pittige mocktails van Sepideh Sedaghatnia haalt u moeiteloos de eindstreep van deze alcoholvrije maand. 

7 Sekanjabin.
Sekanjabin.

Sekanjabin

Bij Aperitief

«Sekanjabin is een van de oudste dranken uit mijn geboorteland Iran. Het ideale aperitief: fris en dorstlessend, met azijn als ‘geheim’ ingrediënt. Die biedt weerwerk aan de zoetheid en zorgt met een zoetzure touch voor een heerlijke verfrissing.»

Nodig

• Afhankelijk van de gewenste hoeveelheid 2 kopjes witte kristalsuiker tegen 2 kopjes water (om zelf suikersiroop mee te maken) 

• ½ kop witte azijn

• een bos muntblaadjes

• enkele schijfjes komkommer

• enkele partjes limoen

Bereiding

• Maak zelf suikersiroop door de kristalsuiker geleidelijk te laten oplossen in water, blijf daarbij onder het kookpunt.

• Voeg de halve kop azijn toe zodra de suiker is opgelost, samen met enkele takjes munt.

• Laat alles 20 minuut ‘sudderen’, maar blijf onder het kookpunt.

• Zeef alles in een karaf vol blokjes ijs.

• Voeg daar nieuwe muntblaadjes, enkele schijfjes komkommer en wat partjes limoen aan toe, en serveer als aperitief aan je gezelschap.

7 Bergamot Palmer.
Bergamot Palmer.

Bergamot Palmer

Bij Aperitief

«Deze mocktail is geïnspireerd op de Amerikaanse ‘Palmer’, waarbij bereide English Breakfast-thee samen met suikersiroop, water en limoensap wordt geshaket. Zelf opteer ik voor Earl Grey-thee omdat die geparfumeerder is en meestal ook het aroma van bergamot heeft, mijn favoriete citrusvrucht.»

Nodig

• Earl Grey-thee

• 2 bergamotvruchten

• kristalsuiker

• water

Bereiding

• Bereid eerst je Earl Grey-thee, maar laat die niet te lang intrekken — anders dreigt die wat te bitter te worden. Laat de bereide thee nadien afkoelen.

• Maak nadien zelf bergamotsiroop, met afhankelijk van de hoeveelheid 1,5 kop witte kristalsuiker tegen 1 kop water. Rasp daar alle zestes van twee volledige bergamotvruchten overheen en voeg er ook enkele druppels bergamotsap aan toe. Roer en laat 20 minuten op een zacht, niet-kokend vuur intrekken. 

• Als dat voorbereidende werk klaar is, heb je voor de eigenlijke mocktail 90 ml Earl Grey-thee, 60 ml ber­gamotsap en 30 ml bergamotsiroop nodig. 

• Giet die drie ingrediënten samen in de mengbeker met ijs en schud stevig gedurende 15 sec.

• Giet alles nadien door een strainer in een vooraf gekoeld theeglas.

• Dit kan je niet alleen drinken als aperitief maar ook bij lichte hapjes met hummus, linzen of selder.  De citrustoets past perfect bij die aardse smaken.

7 Fennel Fever.
Fennel Fever.

Fenel Fever

Bij voorgerecht

«Dit is eigenlijk een frisse drinkbouillon die als ‘neven-gerecht’ bij een licht visbordje geserveerd kan worden.»

Nodig

• venkel

• selder

• witte ajuin

• roze peperbolletjes

Bereiding

• Maak vooraf een bouillon klaar door een venkel, selder en witte ajuin gedurende minstens één uur te laten sudderen en ‘trekken’. Zeef nadien alles uit én laat afkoelen.

• Afgekoeld mag je die meteen in een glas gevuld met ijsblokjes serveren. Je hoeft niets te shaken.

• Werk af met enkele bolletjes roze peper (en desnoods een partje limoen of citroen) en garneer met de kruin van venkel en takjes dille. 

• Serveer als ‘nevengerecht’ bij een lichte visbereiding zoals carpaccio van sint- jakobsvruchten of ceviche van een vis, met een slaatje van dille en venkel en stukjes groene appel. 

7 Pink & rose.
Pink & rose.

Pink & rose

Bij soep

«Op sommige dagen drink ik uitsluitend sapjes — die extra vitamientjes helpen me dan mijn lange werkdagen door. Daarbij is het sap van roze pompelmoes een van mijn favorieten.»

Nodig

• 1 roze pompelmoes

­• 2 appelen (bij voorkeur Boskoop)

• 1 ananas

• 2 limoenen

• rozenwater

Bereiding

• Zowel van het pompelmoes-, appel- en ananassap heb je telkens 50 ml nodig. Voor elk van die vruchten gaat niets boven versgeperst sap, maar daarvoor heb je dus een juicer nodig. 

• Zeker bij het ananassap zal de schuimkraag hoog zijn, waardoor je dat gerust altijd nog even mag zeven.

• Voor het limoensap en het rozenwater volstaat telkens 15 ml.

• Giet alles samen in de mengbeker en schud stevig gedurende 15 seconden.

• Serveer in een vooraf gekoeld glas.

• Garneer met een partje ananas en wat bladeren van de ananaskruin.

• Serveer dit fruitdrankje met dat wolkje ‘rozenparfum’ gerust bij pikante Aziatische gerechten: de exotische fruit­smaken zullen het pittige karakter van bijvoorbeeld ‘tom kha kai’, Thaise kokossoep met kip, wat verzachten.

7 Biet Box.
Biet Box.

Biet Box

Bij hoofdgerecht

«Geen betere aardse smaak dan die van rode biet: samen met het sap van wortel, peer en gember levert dat een pittig bommetje vol antioxidanten op. Ook leuk is dat deze mocktail eerst met een aardse smaak binnenkomt om snel over te schakelen naar een pittige afdronk.»

Nodig

• 1 rode biet

• 1 peer

• 2 wortelen

• 2 knolletjes gember

• 1 limoen of citroen

Bereiding

• Pers alle bovenstaande vruchten. Ook hier is een juicer vereist, anders krijg je het sap van bieten en wortelen niet geperst. 

• Giet het sap van alle ingrediënten in een mengbeker, gevuld met blokjes ijs.

• Schud stevig gedurende 15 seconden en giet het resultaat via de strainer in een karaf. 

• Met het sap van al deze vruchten krijg je makkelijk een karaf gevuld, die je aan tafel bij het bij het hoofdgerecht voor twee personen kan uitschenken.

• Vooral rood vlees past hier perfect bij en dan denk ik meteen aan een lekker gegrild stukje entrecote.

7 Granité van verbena.
Granité van verbena.

Granité van verbena

Bij dessert

«Ook deze dessertmocktail ligt in dezelfde als de voorgangers: fris maar vooral pittig. Al moet je hier wel de dag voordien aan beginnen.»

Nodig (voor 2 porties)

• enkele sinaasappels

• 100 ml water

• 150 gram witte kristalsuiker

• halve limoen

• theelepel geraspte gember

• halve stengel geplet citroengras

• 3 takjes verbena (of ijzerkruid)

Bereiding

• Pers de sinaasappels uit tot je 200 ml sap hebt. Giet dit samen met het sap van de halve limoen en alle andere ingrediënten in een kookpannetje.

• Laat dit opwarmen en sudderen tot de suiker mooi oplost en zeef alles uit in een potje.

• Laat dat afkoelen en stop het één nachtje in de diepvries, maar strooi er net voor het invriezen met de hand nog wat gedroogd verbenapoeder bovenuit. 

• Schraap de volgende ochtend de granité af en vul daarmee één sinaasappelhelft. Gebruik de andere helft als deksel en serveer in een cocktailglas met crushed ijs.

• Eigenlijk is dit een mocktail én dessert in één, maar wie er toch nog een ander dessert bij wil serveren, doet niets fout met een crème brûlée. 

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • raf janssens

    Nog zoveel lekkerder met een scheutje gin of wodka

  • Ramon Simon

    Is er iets mis mee om gewoon een cola te drinken?

Lees meer