Thinkstock

Mogelijk dodelijk voor honden: tafelrestjes

Baasjes zetten onbewust de gezondheid van hun huisdier op het spel door tafelrestjes voor te schotelen, daar waarschuwen dierenexperts voor.

Het spijsverteringsstelsel van een hond is niet gemaakt om typisch 'mensenvoedsel' te verwerken, toch moeten huisdieren het vaak stellen met tafelrestjes als maaltijd. De Britse hondenexperte Kristina Johansen geeft meer uitleg over de gevaren hiervan. "Door honden te trakteren op lekkernijen als chocolade of druiven brengen hondenliefhebbers het leven van de viervoeter in gevaar. Sommige van de gevaarlijke stoffen zitten in dagdagelijkse producten die mensen kunnen geven zonder stil te staan bij de gevaarlijke gevolgen, zoals saus op basis van uien. Velen geven hun hond restjes uit gemakzucht. Wat tal van baasjes vergeten is dat dieren een heel ander spijsverteringsstelsel als wij hebben. Sommige voedingsproducten die gezond zijn voor mensen, kunnen giftig zijn voor honden."

Wat mag wel en wat niet?
De meeste fruit- en groentesoorten zijn ongevaarlijk voor honden, maar je vermijdt best druiven, prei en uien. De laatste twee groenten bevatten namelijk een chemische stof dat de rode bloedcellen van een hond kan schaden, bloedarmoede en ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Druiven en rozijnen kunnen de nieren treffen, met een mogelijk dodelijke afloop. De dieren kunnen geen alcohol of cafeïne verwerken, deze producten kunnen onherstelbare schade aanrichten aan vitale organen. Van chocolade is geweten dat het erg giftig kan zijn voor honden, aangezien het de chemische stof theobromine bevat. De dieren kunnen dit niet afbreken en als de stof zich opstapelt in hun lichaam kan dit giftig of zelfs fataal worden. Andere gerechten als roerei, wortelen en popcorn zijn wel helemaal veilig voor viervoeters.

Lees meer