4
Karl Bruninx

Exclusief voor abonnees

Puur Sonja: 3 x genieten van asperges

Dit is hét moment om van asperges te genieten, voordat de telers traditiegetrouw stoppen met telen op 24 juni. Het witte goud op zijn best, nu het nog kan, voor jou geserveerd.

4
Bram Debaenst

FANCY: ASPERGETAART

Benodigdheden voor 4 personen (40 minuten)

• 1 kg witte asperges

• 25 g ongezouten boter

• 5 vellen filodeeg uit de diepvries (ontdooid)

• 350 g ricotta

• 30 g geraspte Parmezaanse kaas

• peper en zout

• handvol peterselie

• olijfolie

• 2 eieren, gekookt

• 2 lente-uitjes, in ringen

• handvol groene shisoblaadjes

Zo ga je te werk

• Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de asperges vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Leg de geschilde asperges in een pot met koud water en verhit de pot op een matig vuur. Breng het water even aan de kook, zet het vuur uit en laat de asperges in 5 minuten beetgaar worden. Schep de asperges uit het water en laat ze uitlekken op een propere keukendoek.

• Smelt ondertussen de boter in een steelpan en bestrijk ­hiermee het filodeeg aan beide kanten. Bekleed de bodem van een langwerpige bakvorm met het filodeeg. Roer de ricotta los met de Parmezaanse kaas. Kruid met peper en zout.

• Doe de peterselie met een flinke scheut olijfolie in een blender en mix glad. Kruid met peper en zout en giet door een fijne zeef. Verdeel de ricotta over het filodeeg. Leg er de asperges strak naast elkaar in. Zet 25 minuten in de oven. Prak de ­eieren fijn. Werk de taart af met de eieren, lente-ui, ­shisoblaadjes en de peterselieolie.

Tip: Kook de asperges zeker niet té lang. Anders zullen ze tijdens het bakken in de oven hun knapperigheid    verliezen.

4
Bram Debaenst

DE KLASSIEKER: ASPERGES A LA FLAMANDE

Benodigdheden voor 4 personen (30 minuten)

• 28 witte asperges

• 300 g goede boter

• bosje krulpeterselie

• 6 eieren

• nootmuskaat

• peper en zout

Zo ga je te werk

• Doe koud water in een kookpot en voeg er een snuifje zout aan toe. Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onderen. Breek het houterige ‘kontje’ van de asperges af. Leg ze geschild in het koude water en verhit de pot op een matig vuur. Breng het water even aan de kook, zet het vuur dan uit en laat de asperges ­enkele minuten rusten in het water. Reken een 8-tal minuten voor 28 asperges. Schep ze uit het water en laat ze uitlekken op een propere keukendoek.

• Smelt de boter op een zacht vuur. Schep de witte melkresten voorzichtig met een klein lepeltje weg. Giet de geklaarde boter langzaam in een andere pot en hou warm op een zacht vuur.

• Hak de peterselie fijn. Kook de eieren in 9 minuten hard. Spoel onder koud water. Pel de eieren en prak ze met een vork fijn. Schep ze met de peterselie onder de warme boter. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

• Verdeel de asperges over de borden. Schep er een flinke ­portie van het eiermengsel over en serveer meteen.

Tip: Wrijf enkele asperges tegen mekaar. Als ze een zacht piepend geluid maken, zijn ze vers. Voel ook nog even of het kopje en de ­onderkant stevig zijn.

4
Bram Debaenst

ORIGINEEL EN LICHT: GEGRILDE ASPERGESALADE A LA FLAMANDE MET PARMEZAANKOEKJES, GARNALEN EN KWARTELEITJES

Benodigdheden voor 4 personen

• 12 witte asperges

• 200 g krieltjes met schil, in partjes

• 200 g groene aspergepunten

• 100 g geraspte Parmezaanse kaas

• 8 gekookte kwarteleitjes

• 2 el mosterd

• 2 el dragonazijn

• 7 el extra vierge olijfolie

• peper en zout

• bosje krulpeterselie

• 150 g gepelde noordzeegarnalen

• handvol paarse shisoblaadjes

Zo ga je te werk

• Schil de witte asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en ­verwijder de houtachtige onderkant. Hussel ze met een scheut olijfolie en kruid met peper en zout.

• Gril ze in ongeveer 10 minuten gaar in de grillpan.

• Kook de krieltjes in lichtgezouten water gaar.

• Voeg de laatste 3 minuten de aspergepunten toe. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep hoopjes geraspte Parmezaanse kaas op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 8 minuten in de oven tot de kaas goudbruin begint te worden. Laat afkoelen.

• Halveer de kwarteleitjes. Klop de mosterd, azijn, olie, peper en eventueel zout tot een dressing. Snij de peterselie fijn.

• Snij de witte asperges in stukken van 4 centimeter. Schep de peterselie en dressing door de asperges, krieltjes en groene aspergepunten. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep in kommetjes en verdeel er de eitjes over. Werk af met de kaaskoekjes, garnalen en de shisoblaadjes.  

Wie is sonja?

• geboren in 1971

• culiredacteur, foodstylist en receptontwikkelaar

• vindt inspiratie in verrassende geuren en smaken, spannende ingrediënten en bij collega-foodies en chefs

• motto: “Er is geen oprechtere liefde dan die voor lekker eten” (George Bernard Shaw)

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer