4
The Fresh Light

Exclusief voor abonnees

Sandra Bekkari: 3 x paddenstoelenpracht op je bord

Ze wassen is heiligschennis en voor heerlijk knapperige exemplaren heb je ruimte nodig in de pan. Alles wat je moeten weten om de lekkerste paddenstoelenschotels op tafel te toveren.

4
The Fresh Light

TOAST CHAMPIGNON MET RODE UI EN GROENE KRUIDEN

Minder dan een halfuur

Voor 2 personen

• 2 eieren • scheutje melk (of plantaardig alternatief) • ⅓ el mosterd • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt • zwarte peper • snufje zout • 2 grote sneden volkoren spelt- of roggebrood • scheutje olijfolie • 500 g champignons • 1 rode ui, in dunne halvemaantjes • 1 teentje knoflook, fijngesneden • scheutje balsamicoazijn • 2 el bladpeterselie, fijngesneden • 2 takjes verse tijm, de blaadjes, fijngehakt 

Voor de afwerking

• extra Parmezaanse kaas, in schilfers

Zo ga je te werk

1> Roer de eieren los en voeg er de melk, mosterd en Parmezaanse kaas aan toe. Kruid met peper en zout.

2> Laat het brood even weken in dit mengsel.

3> Verhit olijfolie in een pan. Bak de champignons samen met de ui en knoflook krokant. Breng op smaak met peper, balsamicoazijn, peterselie en tijm

4> Bak ondertussen het brood krokant in een andere pan met olijfolie.

5> Serveer het brood met de champignons erop en werk af met de Parmezaanse kaas.

Tip: Lekker met een salade of een kop soep

4
The Fresh Light

CHAMPIGNONSOEP MET PETERSELIE

10 minuten + 15 minuten koken

Voor een grote pot

• 500 g gemengde champignons (kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes) • 2 uien, fijngesneden • 1 teentje knoflook, fijngesneden • kruidentuiltje (laurier, gedroogde tijm) • 1 l groentebouillon • enkele blaadjes bladpeterselie, fijngehakt

Zo ga je te werk

1> Maak de champignons schoon met een borsteltje of met keukenpapier. Snij ze in stukken en houd er enkele opzij voor de afwerking van de soep.

2> Stoof de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg de champignons toe, het kruidentuiltje en de groentebouillon. Laat een kwartier pruttelen.

3> Bak intussen de overgehouden champignons.

4> Mix de soep en werk af met de champignons en bladpeterselie.

Tip: Gril nog enkele korstjes van je restjes brood in de oven, dat zorgt voor een knapperige toets.

4
Foodphoto

SUPERFOODOMELET

20 minuten

Voor 2 personen

• 4 omega 3-rijke eieren (supermarkt) • snufje kurkuma • zwarte peper • snufje zout • ½ kleine rode ui, in halvemaantjes • ½ rode paprika • 1 teentje knoflook, fijngeperst • 100 g shiitakes, in stukjes • Provençaalse kruiden • kruidensalade (bv. dille, waterkers, tuinkers, bladpeterselie, koriander, verse munt ...) • 2 el walnoten,
geroosterd • scheut olijfolie of walnotenolie 

Zo ga je te werk

1> Klop de eieren los en voeg er de kurkuma, zwarte peper en zout aan toe.

2> Bak de ui, paprika, knoflook en shiitakes in een pan met wat olijfolie.

3> Overgiet met de eieren, kruid met Provençaalse kruiden en bak de omelet gaar.

4> Doe er de kruidensalade op en werk af met de walnoten en een scheutje olijfolie of walnotenolie.

Tip: Een ideaal gerecht om restjes in te verwerken

Boost je weerstand

• De shiitake is de koning. Kastanjechampignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, cantharellen of portobello’s: al die lekkere paddenstoelensoorten zijn excellente bronnen van B-vitamines en vezels. Maar de shiitake is de koning: hij bevat plantenstoffen die je weerstand een fikse boost geven. Verwacht maar stevig wat bite en een uitgesproken nootachtige smaak. Lekker bij een stukje verse vis (ze kunnen gewoon met wat kruiden en olijfolie mee in de oven!) en in een omelet.

• Paddenstoelen met knoflook, ui, peterselie en olijfolie: die smaakcombinatie doet het voor mij altijd! Ook een onverwachte voltreffer: een scheutje kwalitatieve balsamicoazijn erbij.

• De grootste faux pas? Paddenstoelen horen niet zompig, maar knapperig te zijn. Was ze niet met water (want dan slorpen ze vocht op en wordt het sowieso een papje), maar wrijf ze schoon met een paddenstoelenborsteltje of met keukenpapier. Wil je ze knapperig, bak er dan niet te veel tegelijk.

• Scheuren, niet snijden. Wist je dat je oesterzwammen bij voorkeur niet snijdt, maar scheurt? Zo beschadig je de sporen en vliezen niet, waardoor ze hun heerlijke smaak behouden.

• Lekker veggie! Probeer maar eens een vegetarische bolognesesaus, waarbij je fijngesneden stukjes paddenstoel aanbakt met olijfolie, ui en knoflook (net zoals je met gehakt zou doen). Ik durf te wedden dat je tafelgenoten of kieskeurige kiddo’s niets in de gaten hebben!

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer