thinkstock

Vlaming eet maar helft aanbevolen hoeveelheid groenten en op deze site kan je testen of jij daarbij bent

De Vlaming eet gemiddeld maar half zoveel groenten als aanbevolen. Dat zegt VLAM, het Vlaamse promotieagentschap voor lokale landbouwproducten. Er komt een 'groentecampagne' om de groenteconsumptie op te krikken en die zal vooral gericht zijn op de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar, want die vertoont de sterkste onderconsumptie. Lekker van bij Ons ontwikkelde ook een eenvoudige test die je een indicatie kan geven of jij goed bezig bent.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groentjes bedraagt volgens de VLAM 300 gram. "Amper 5 procent van de Belgische bevolking haalt dat", luidt het. "Gemiddeld nemen we dagelijks ongeveer 145 gram groenten in."

Volgens de VLAM zijn daar verschillende oorzaken voor. Zo overschatten we ons groenteverbruik. "Als je echter je groenteverbruik begint af te wegen op een weegschaal, besef je pas hoeveel 300 gram effectief is. Het gaat doorgaans over veel meer dan we zouden denken."

Maar de VLAM geeft ook de horeca een veeg uit de pan: "Een maaltijd die in de horeca wordt verbruikt, bevat doorgaans een erg kleine portie groenten, die bovendien vaak getuigt van weinig inspiratie".

Groentetest
Centraal in de campagne staat een groentetest. Door een online vragenlijst in te vullen op de website lekkervanbijons.be/groentetest krijgt de consument zicht op zijn groenteverbruik. Daar zijn ook tips te vinden om het groenteverbruik te doen stijgen.

6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Steve Van de Voorde

    Op restaurant doen ze er altijd belachelijke saus op (vinaigrette of dressings) en ik eet dat niet. Vergeet ook altijd te vragen dat er niet op te doen! Als het erop is eet ik mijn groentjes niet op! Waarom ze dat niet apart doen

  • chelle db

    Veel groenten, kip, kalkoen, en weinig of geen koolhydraten meer (kan er niet goed meer tegen én ook beter voor mijn lijn) en veel water en witte en/of groene thee. In het weekend lekker eens zondigen want dat mag ook. Neem ipv rijst eens bloemkoolrijst (bloemkool in blender vermalen, bakken in wok met bodempje water). Combineren met vlees en groenten en je mist geen rijst, is heel lekker!

Lees meer