4

Zomerse kookinspiratie nodig? Edenred lanceert website met gezonde recepten uit alle hoeken van Europa

Met FOOD wil Edenred evenwichtige voeding tijdens de werkdag promoten en obesitas tegengaan. Om dat heel concreet te maken, lanceert het Europese programma een website met gezonde en evenwichtige recepten. Hierop delen ze culinaire gerechten uit allerlei Europese landen. Honger? We selecteerden drie extra zonnige recepten voor je. 

FOOD staat voor “Fighting Obesity through Offer and Demand”. Het Europese programma verzamelt publieke en private partners met een gemeenschappelijk doel: het bevorderen van evenwichtige voeding tijdens de werkdag, om zo obesitas tegen te gaan. Op de nieuwe website Healthy Recipes worden recepten gebundeld en gedeeld. 

Het programma wordt gecoördineerd door de marktleider in maaltijdcheques, Edenred. Onder de Belgische partners in het programma zijn de FOD Volksgezondheid, Nutri-challenge en de Cellule Nutrition Santé van LABIRIS Haute Ecole Lucia de Brouckère. De restaurants die recepten op deze site publiceren zijn allemaal aangesloten bij Ticket Restaurant.

Het programma telt momenteel al meer dan 27 partners verspreid over tien Europese landen en elk jaar komen er nieuwe partners en landen bij. In totaal zijn er 520.000 restaurants aangesloten die stuk voor stuk een evenwichtig en duurzaam menu aanbieden.  

We selecteerden enkele favorieten! 

1. Kippenbouten met aromatische kruiden uit Italië 

Waarom is het een gezond gerecht? Kip is mager vlees, een uitstekende bron van eiwitten met een hoge biologische waarde, een bron van zink, ijzer, fosfor, selenium en bepaalde B-vitaminen.

4 -
FOOD -

Wat heb je nodig: 

4 kippenbouten

1 ui

1 takje rozemarijn

6 salieblaadjes

1 teentje knoflook

100 ml witte azijn

200 ml kippenbouillon

60 ml extra vergine olijfolie

Bereiding: 

Fruit de versnipperde ui in een sauteerpan in de olijfolie. Doe de kippenbouten erbij en bak ze goudbruin.

Voeg de bouillon toe en laat het bruin braden.

Voeg de aromatische kruiden, de knoflook en de azijn toe en laat het geheel 5 minuten koken.

Dien meteen warm op of laat de bereiding minstens 6 uur afkoelen in de koelkast en dien daarna koud op.

2. Tartaar van tonijn en zalm uit Roemenië

Waarom is dit een gezond gerecht? Dankzij de goede vetten van de vis en avocado. Bovendien zitten komkommer en citroen boordevol antioxidanten.

4 -
food -

Wat heb je nodig: 

100 g tonijnfilet

100 g zalmfilet

60 g avocado

1 rode ui

60 g komkommer

1 snufje zout

½ citroen (het sap)

1 eetlepel olijfolie

10 g sojasaus (zoutarm)

10 g paprikapoeder

10 g pesto

Bereiding: 

Verwijder het vel van de tonijn- en zalmfilets.

Snijd ze in kleine blokjes en leg ze in een kom.

Versnipper de rode ui en snijd de avocado en komkommer in blokjes.

Doe ze ook in de kom en zet deze in de koelkast.

Bereid de saus: meng de sojasaus, het citroensap, het paprikapoeder en de pesto.

Vul voor het serveren een steekvormpje (cirkel) met de bereiding en giet er de saus over.

3. Bacalhau a minhota uit Portugal 

Waarom is dit een gezond gerecht? Dit recept bevat niet zoveel olijfolie en dus ook veel minder vet dan wanneer het gefrituurd zou worden. Door kruiden en specerijen, zoals peterselie, paprikapoeder, peper en laurier, toe te voegen, krijgt het gerecht smaak zonder dat je daarvoor zout hoeft te gebruiken. Dankzij de kool bevat dit gerecht meer groenten en is het dus evenwichtiger.

4 -
food -

Wat heb je nodig: 

400 g kabeljauw

20 g bloem

300 g bataat

4 teentjes knoflook

30 g olijfolie

300 g paprika

200 g Tronchuda-kool

400 g uien

1 laurierblaadje

Peper

1 snufje paprikapoeder

1/2 bussel peterselie

30 g ontpitte olijven

Bereiding: 

Wrijf de kabeljauw in met bloem en leg hem in een ovenschotel. Voeg een eetlepel olijfolie toe. Bak 25 minuten op 160°C.

Fruit de versnipperde ui samen met de laurier in wat olie.

Zet 2/3 aan de kant voor de kabeljauw en mix de rest tot een saus.

Snijd de bataat in schijfjes en meng deze met de geplette knoflook, de uiensaus en de reepjes kool. Kruid met peper, paprikapoeder en een klein beetje olijfolie. Zet het geheel 20 minuten in een oven van 160°C.

Leg de kabeljauw net voor het opdienen op de gegaarde groenten.

Werk af met gebakken uitjes, versnipperde peterselie en wat olijven.

Lees meer